Vve Dak Zonnepanelen Uitzicht Wijk Schiedam 665X436

Doe jij al iets voor VvE’s in je gemeente of provincie?

Energieslurpende wooncomplexen, onveilige appartementen, achterstallig onderhoud: dat wil je liever niet in je gemeente of provincie. Vaak willen verenigingen van eigenaren (VvE’s) wel aan de slag met de verbetering van hun gebouw, maar ontbreekt het aan financiering. Als gemeente of provincie kun je VvE’s helpen om van hun appartementencomplex een duurzame, veilige en fijne plek te maken.

Op de reguliere markt komen VvE’s moeilijk aan financiering. “Een van de problemen is dat offertes van aannemers kort geldig zijn en de rente van financiers fluctueert”, zegt VvE-deskundige Leida van den Berg van het Energieloket in de gemeente Wageningen. “Als je als VvE-bestuur je leden zover hebt dat je het geld mag uitgeven, kan de rente gestegen zijn of de offerte verlopen. Als de totale kosten vervolgens hoger blijken, kun je opnieuw beginnen met goedkeuring vragen aan je leden.”

Wethouder Eva Boswinkel van de gemeente Zutphen herkent het probleem. “Er zijn wel financieringsmogelijkheden, maar met relatief hoge rentes en lage maximum leenbedragen per appartement”, vertelt ze. “Ook de lijst met energiebesparende maatregelen is vaak beperkt.”

VvE-financieringsregeling voor onderhoud en verduurzaming

Om VvE’s te helpen, maken Wageningen en Zutphen gebruik van een financieringsregeling via SVn. VvE’s lenen daarmee tegen een gunstige rente geld voor de verduurzaming van hun appartementencomplex. Uniek op de markt is de mogelijkheid om binnen dezelfde lening de financiering van (achterstallig) onderhoud mee te nemen. Denk aan funderingsherstel en asbestsanering.

Ook Rotterdam maakt gebruik van een regeling voor VvE’s. “Onze gemeente telt circa 13.000 VvE’s”, aldus Frank Peters van de gemeente Rotterdam. “Het overgrote deel daarvan is een kleine VvE met maximaal zes woonheden. Ook zij kunnen geld lenen bij de gemeente. Als ze dat willen, kunnen kleine VvE’s een lening aanvragen met NHG (Nationale Hypotheek Garantie, red.), voor extra financiële zekerheid bij het gezamenlijk aangaan van de lening.”

Woningeigenaren binnen een VvE stimuleren

Ook Nijmegen is enthousiast over een VvE-financieringsregeling. “Hiermee stimuleren we meer woningeigenaren om te verduurzamen”, vertelt de Nijmeegse wethouder Tobias van Elferen. “Dat past goed bij onze gemeentelijke doelstellingen om meer energie te besparen en woningen aardgasvrij te maken.”

Erik Veldman van de gemeente Schiedam vindt het een voordeel dat VvE’s een gezamenlijke lening afsluiten. “VvE’s doen één aanvraag voor alle appartementen binnen de VvE”, zegt hij. “Dat maakt de begeleiding voor ons als gemeente eenvoudiger, want we spreken met één VvE en niet met meerdere eigenaren. We beoordelen de VvE in plaats van alle individuele woningeigenaren. Dat maakt ook de kans van slagen groter. Iedereen binnen de VvE kan mee in de financiering.”

Wil je in jouw gemeente of provincie ook iets betekenen voor VvE’s? Bekijk de mogelijkheden van een financieringsregeling bij SVn.