Starters Prijseffecten Header

Onderzoek prijseffecten Startersleningen

De Starterslening van SVn heeft geen effect op de verkoopprijs van woningen, concludeert het Kadaster. Koopstarters met een Starterslening betalen niet meer dan andere kopers voor een vergelijkbare woning. Er is ook geen indirect prijseffect: als er in een buurt een jaar eerder veel aankopen zijn gedaan met Startersleningen, dan heeft dat geen effect op de koopsom die kopers in die buurt betalen.

Starters met een Starterslening zijn met 27 jaar gemiddeld vier jaar jonger dan starters zonder Starterslening, blijkt uit het onderzoek. Ze gaan bovendien gemiddeld voor goedkopere woningen dan starters zonder Starterslening. In het vierde kwartaal van 2021 betaalden ze gemiddeld € 226.000,- voor een woning; starters zonder Starterslening betaalden gemiddeld € 342.000,-. SVn-bestuurder Arjen Gielen: “De toekomst van de gemeente is de toekomst van de jongeren. Het is mooi om te zien dat we met onze Starterslening juist deze doelgroep helpen bij het kopen van hun eerste woning.”

Starterslening

De Starterslening is een tweede hypotheek, bovenop de eerste hypotheek van een bank. De lening overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat bij de bank geleend kan worden. Voor de eerste drie jaar geldt een uitgestelde betaling, waarbij kopers nog geen maandlasten betalen voor de Starterslening. Na drie jaar gaat de starter rente en aflossing betalen, tenzij deze koopstarter dit nog niet kan dragen. Dan kan een hertoets aangevraagd worden. Ruim 250 gemeenten bieden de Starterslening aan.

Meer informatie

Het Kadaster deed in opdracht van SVn onderzoek naar de effecten van de Starterslening op de verkoopprijs van woningen. Lees het onderzoek hier.