Bert Tweede Kamer

SVn zet in op Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties

SVn wil een actieve bijdrage leveren aan de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties. Dat vertelde Bert van der Weerd, Manager Klant & Markt van SVn, tijdens het rondetafelgesprek over wooncoöperaties van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer. “Nu is het tijd om concrete stappen te zetten en invulling te geven aan dit fonds.”

In een wooncoöperatie bundelen bewoners hun middelen om gedeelde faciliteiten zoals een gemeenschappelijke woonkamer, keuken of tuin te benutten. Ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking toont interesse in het gezamenlijk wonen. Dit biedt voordelen zoals zelfbestuur, onderlinge zorg, vermindering van eenzaamheid, bevordering van duurzaamheid, minder grondgebruik, en blijvend lagere woonkosten in de categorie sociale of middenhuur. Desondanks blijft de totstandkoming van deze coöperaties een uitdaging. Eén van de struikelblokken: de financiering.

Twee soorten fondsen

Eind 2022 werd met brede steun een motie aangenomen voor de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties. Zo’n fonds kun je op twee manieren insteken, adviseert SVn. Van der Weerd: “De eerste optie is fonds met overheidsmiddelen, dat de ontwikkelfase financiert. De banken financieren vervolgens de realisatiefase voor zover dat mogelijk is. Het fonds vult aan om het rond te krijgen.” Voor wooncoöperaties zou het echter handiger zijn als er een fonds is van waaruit het hele project gefinancierd kan worden, één loket. “Een fonds, gevuld met overheidsgeld én geld uit de markt.”

Groter effect

Voor de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties werd eerder 10 miljoen euro gereserveerd. Met dit geld, aangevuld met geld vanuit de markt, kunnen naar schatting 125 woningen gerealiseerd worden. Een mooi begin, vindt Van der Weerd. “Maar ik hoop dat we met elkaar een iets groter effect kunnen sorteren.”

Het rondetafelgesprek over wooncoöperaties van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer is hier terug te kijken. Het position paper van SVn en andere sprekers vind je hier.