Nieuws

Nieuws / 14-11-2018

3 problemen van starters op de koopwoningmarkt

Starters hebben het op de koopwoningmarkt extra zwaar. Ze moeten over een goede portie geduld beschikken, want het duurt steeds langer voordat ze een woning kunnen kopen. Áls het al lukt. Welke struikelblokken komt de startende woningeigenaar tegen op zijn weg naar een eerste koophuis?

1. Problemen met de financiering

Net als iedereen hebben ook starters te maken met strenge inkomensnormen. Heeft een starter jarenlang een huursom betaald die hoger is dan zijn toekomstige hypotheeklasten, dan zegt een hypotheekverstrekker alsnog nee. De inkomensnorm is leidend. Dat is nog eens extra zuur voor werknemers met een tijdelijk contract of voor zelfstandig ondernemers (zoals ondernemer Marieke), voor wie het toetsinkomen vastgesteld wordt op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Ook met een forse studieschuld kan iemand minder lenen.

2. Bijkomende kosten uit eigen zak betalen

Per 1 januari 2018 moeten kopers van een woning alle bijkomende kosten (voor bijvoorbeeld taxatie of notaris) met eigen geld financieren. Het gaat om circa 6 procent van de koopprijs. Vooral jonge starters hebben nog geen kans gehad om te sparen en niet iedereen heeft ouders die het bedrag zomaar kunnen voorschieten. En als het spaargeld naar de bijkomende kosten gaat, waar betaalt de starter dan zijn inrichting van?

3. Niet alleen de starter zoekt een woning

Is er wel een betaalbare woning beschikbaar, dan moet de toch al zwakke starter het op de overspannen woningmarkt flink tegen andere potentiële kopers opnemen. Doorstromers bijvoorbeeld, die tijd hebben gehad om te sparen en/of hun huis te verkopen met grote overwaarde. Met opbieden loopt de prijs voor de starter vaak zo hoog op dat hij moet afhaken.

Lees ook: Deze starters lukte het wél om een woning te kopen

Starterslening testimonial ervaring