Nieuws

Nieuws / 11-07-2019

Asbest in Nederland – De Feiten 2

Hoeveel asbestdaken zijn er eigenlijk in Nederland? En hoe verder, nu het verbod op asbestdaken in Eerste Kamer gesneuveld is? SVn zet de belangrijkste feiten op een rij.

Er zou toch een verbod op asbestdaken komen?

Klopt, vanaf 2024 hadden asbestdaken verboden moeten zijn. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel echter verworpen. Hoe nu verder? De staatssecretaris gaat na het zomerreces met betrokken partijen in gesprek. Voor het eind van dit jaar moet er een vervolgplan liggen.

Hoeveel asbestaken zijn er in Nederland?

Momenteel resteert er in Nederland nog zo'n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. De hoeveelheid opgeruimde asbestdaken is de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. In 2014 is zo’n 6 miljoen vierkante meter gesaneerd, in 2018 kwam de teller boven de 12 miljoen vierkante meter uit.

Is er subsidie?

De in 2016 opgestelde landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken is per 15 december 2018 gesloten. Het in verschillende gemeenten en provincies mogelijk om een lening aan te vragen voor het verwijderen van een asbestdak. Het verwijderen van asbest staat daarnaast op de maatregelenlijst van het Nationaal Energiebespaarfonds.

SVn werkte aan een fonds voor het financieren van asbestsanering?

Dat staat nu even in de ijskast. “Als de roep om een financiering voor eigenaren van asbestdaken aanzwelt, denkt SVn graag mee”, schrijft SVn-directeur Jan Willem van Beek in een blog. “We kunnen snel schakelen, want veel voorwerk is al gedaan.”

Dit artikel is een aanvulling op Asbest in Nederland – De Feiten, dat eind 2018 verscheen.