Nieuws

Nieuws / 14-11-2018

Deze starters lukte het wél om een woning te kopen

Lukt het radeloze starters niet om een woning te kopen, anderen gaat het – met soms een enorme dosis mazzel – wél voor de wind. Deze twee starters vertellen hoe zij het voor elkaar kregen om een woning te kopen.

Melanie van Kleef

Melanie van Kleef (23, jeugd- en jongerenwerker) woonde bij haar ouders, maar verhuisde onlangs naar haar eigen appartement in Nieuwegein. Ze kocht dat met behulp van de Starterslening.

Melanie: “Op basis van mijn inkomen kon ik voldoende lenen om een appartement te kopen. Ik ging enthousiast de woningmarkt op, maar al snel bleek dat ik meer geld moest meenemen. Op huizen werd veel meer geboden dan de vraagprijs. Er komt wel iets anders, dacht ik dan. En dat gebeurde: toen ik een appartement ging bekijken, kwam heel toevallig net de woningeigenaar de deur uit. Ik kende hem en toen hij hoorde dat ik interesse had, gunde hij mij de woning.”

“Hiervoor woonde ik bij mijn ouders. Dat gaf me de gelegenheid om te sparen. Daardoor kan ik zelf de bijkomende kosten betalen en houd ik ook nog wat over voor de inrichting. Met de Starterslening blijven mijn lasten de eerste drie jaar laag. Door die lening in combinatie met een bijdrage van mijn ouders en een schenking van mijn oma kan ik de komende jaren mijn spaargeld weer opbouwen.”

“Toen ik echt serieus begon met zoeken, duurde het drie maanden tot ik een woning had. Maar vanaf de oriëntatie ben ik wel een jaar bezig geweest. Voor een sociale huurwoning kwam ik niet in aanmerking. Ik verdien te veel en sta daarnaast niet lang genoeg ingeschreven. Ik overwoog nog om met een vriendin een woning te huren in de vrije sector, maar ik wilde toch liever iets voor mezelf. Mijn geduld werd beloond, want ik vond het voor mij ideale appartement.”

Machella van Lemmeren

Machella van Lemmeren (30, travel agent in de non-profitsector) woont samen met vriend Jeremy (30, developer) in een huurappartement in de vrije sector in Amsterdam-West. Ze kochten recent een woning in Baarn.

Machella: “Hoewel we voor een prima prijs in een leuke huurwoning midden in Amsterdam woonden, vonden we het zonde om ons geld nergens in te investeren. Een huis voor een normale prijs kopen is in Amsterdam nauwelijks mogelijk. Daarnaast wilden we ook de drukte verlaten, dus was de keuze snel gemaakt om in mijn geboorteplaats Baarn naar een koopwoning te zoeken.”

“We keken een half jaar rond, bezochten vijf woningen op de Open Huizen Dag en brachten drie keer een bod uit. De kunst is om meteen te reageren wanneer een woning online te koop aangeboden wordt, direct te gaan kijken en een bod te doen. Anders ben je te laat. We werden twee keer overboden. Die huizen gingen zelfs voor meer weg dan de vraagprijs. Bij de laatste was het wel raak. In eerste instantie werd ons bod niet geaccepteerd. Toen bleek dat mijn ouders de verkopers via via kennen, gunden ze ons het huis toch en kregen we de koop alsnog rond.”

“We hebben beiden een prima baan en konden tijdens het samenwonen in Amsterdam alvast beginnen met sparen. De bijkomende kosten zelf financieren is daarom geen probleem. Ook krijgen we samen voldoende hypotheek en hoeven geen gebruik te maken van bijvoorbeeld de Starterslening. Eigenlijk zijn we enorme mazzelaars dat we in deze huidige markt een woning konden kopen.”

Starters woningmarkt