Nieuws

NIEUWS / 21-02-2018

Haags fonds helpt kleine VvE’s verduurzamen

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) tot negen appartementen kunnen in Den Haag sinds kort een lening aanvragen voor duurzaam woningonderhoud. Per appartement kan maximaal € 15.000,- worden geleend. Minimaal 50 procent hiervan moet naar duurzame maatregelen gaan. Projectmanager Francien de Hoop voor de gemeente Den Haag: “Voor grotere VvE’s zijn er al tal van regelingen beschikbaar. 92 procent van de VvE’s in Den Haag telt echter minder dan tien leden. Hiervoor was tot voor kort niets beschikbaar: het Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag vult dit gat op.”

SVn beheert zowel Nederlandse als Europese fondsen. Met geld uit deze fondsen wordt onder andere de Rotterdamse haven nieuw leven ingeblazen en kunnen kleine VvE's in Den Haag investeren in duurzaam woningonderhoud.

Kwaliteitsverbetering van woningen en besparen op energiekosten staan hoog op de Haagse politieke agenda. Maar hoe stimuleer je VvE’s in wijken waar de doorstroom hoog is en waar een woningeigenaar een investering dus niet snel genoeg terugverdient? Of waar juist heel veel ouderen van 70 tot 80 jaar wonen die geen zin meer hebben in een renovatie? “Juist om die status quo te doorbreken is het duurzaamheidsfonds opgericht”, zegt initiatiefnemer De Hoop. “Een lening is voor 10 tot 15 jaar, maar door deze aan de VvE te lenen en niet aan woningeigenaren zit je er als eigenaar niet aan vast. De rente en aflossing zijn opgenomen in de maandelijkse bijdrage aan de VvE. Dus als je verhuist neemt de nieuwe eigenaar de kosten gewoon over.”

Duurzame voorwaarden

De gemeente Den Haag heeft zelf € 6 miljoen beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van kleine VvE’s, nog eens € 2 miljoen komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Uiteraard moeten VvE’s wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een lening. De Hoop: “Zo moeten ze kunnen aantonen dat de leden jaarlijks vergaderen, dat ze reserveren voor toekomstig onderhoud en dat er geen wanbetalers zijn. Ook moet de VvE een meerjarenonderhoudsplan hebben gemaakt. Een goed moment om in te stappen is namelijk als er toch al onderhoud op de agenda staat. Want als je bijvoorbeeld het dak vervangt, waarom dan niet meteen extra isoleren?”

Stappenplan VvE-balie

VvE’s die een aanvraag doen, doorlopen samen met de Haagse VvE-balie een stappenplan. De Hoop: “We kijken samen met de VvE naar het bestaande meerjarenonderhoudsplan en de (duurzame) maatregelen die ze willen doorvoeren. Hierover geven we ook advies: veel huizen in Den Haag zijn tussen 1920 en 1940 gebouwd. We weten inmiddels heel goed welke maatregelen wel en niet goed werken. Op basis van een inschatting van de kosten vult de VvE vervolgens onze rekentool in om een eerste indicatie te krijgen van de financiering en maandelijkse kosten. Als er vervolgens offertes liggen, doen we een nieuwe berekening. Is de financiering vervolgens goedgekeurd in de  Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VvE? Dan kan de aanvraag officieel worden ingediend.”

Brede uitrol

Inmiddels zijn er zo’n 10 aanvragen ingediend waarvan er twee al redelijk vergevorderd zijn. De Hoop: “We zijn in juli 2017 gestart, maar doen het bewust rustig aan, zodat we het proces goed op poten kunnen zetten vóórdat we groot uitrollen. Wat we doen is nieuw en wordt nog nergens in Nederland gedaan. We willen dus elke lening zorgvuldig begeleiden, dat is ook onze zorgplicht. Volgend jaar willen we meer reuring aan het fonds geven. Bijvoorbeeld via een gemeentelijke campagne. Voor 2018 mikken we op 40 VvE’s.”

Ook verduurzamen?

Het Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag wordt beheerd door SVn en is een van de producten van de VvE-balie van de gemeente Den Haag.

Dit artikel maakt deel uit van de achttiende Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu, onderdeel van de landelijke campagne Energie besparen doe je nu van de Rijksoverheid.