Webinar gemist, of nog eens terugkijken? We vertellen je hoe je met de Starterslening jouw kansen op de woningmarkt vergroot.
Kijk het webinar terugOnderaan deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen uit het webinar.
Kijk hier het Webinar terug
1. Is de Starterlening landelijk beschikbaar?
Nee, helaas niet. Gelukkig vinden veel gemeenten de koopstarter wel een belangrijke doelgroep en hebben daarom de Starterslening wel beschikbaar. Check in het zoekvak hierboven of jouw gemeente een Starterslening beschikbaar heeft.
2. Heeft mijn gemeente een Starterslening
Vul in het zoekvak hierboven je woonplaats in en je ziet direct of jouw gemeente de Starterlening heeft. Je vraagt de Starterslenig aan in de gemeente waar je gaat wonen.
3. Moet ik ook in de gemeente wonen om een Starterslening aan te vragen?
Dit verschilt per gemeente, controleer eerst op de website van SVn of jouw gemeente de Starterslenig aanbiedt en informeer vervolgens bij de gemeente naar de voorwaarden.
4. Hoe vraag ik een Starterslening aan?
Ga naar je gemeente en vraag of je in aanmerking komt. Als je in aanmerking komt, krijg je een toewijzing. Deze toewijzing heb je nodig voor het aanvragen van de Starterslening bij SVn.
Ga naar svn.nl en typ de gemeente- of de plaatsnaam van je nieuwe woning in, zie toewijzingsbrief. Je klikt op ‘bekijk leningen’ en kiest voor de situatie ‘eerste woning kopen’. Daarna klik je door naar de digitale aanvraagstraat. Je vult de aanvraag volledig in en vraagt de lening aan.
Wij maken een ‘mijn-omgeving’ voor je aan, die je moet activeren.
In je ‘mijn-omgeving’ staat je rentevoorstel. Daar upload je ook al je documenten. Het is misschien handig om een financieel adviseur in te schakelen voor de aanvraag.
Is je aanvraag compleet en zijn alle documenten akkoord? Dan toetsen wij je aanvraag. Onze toets kan positief of negatief zijn. Bij een negatieve toets ontvang je een afwijzing. Bij een positieve toets ontvang je onze definitieve offerte in je ‘mijn-omgeving’.
Ga je akkoord met onze offerte, upload je de ondertekende offerte en eventuele nog ontbrekende documenten in je ‘mijn-omgeving’. Je kiest zelf je eigen notaris.
Je maakt vervolgens zelf een afspraak met de notaris. Wij maken het geld over naar je notaris. Soms komt het geld in een bouwdepot. Als dat zo is, laten we het je weten.
5. Hoe hoog is de maximale Starterslening?
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij je bank kunt lenen. Jouw gemeente of provincie bepaalt het maximale bedrag dat je kunt lenen met een SVn Starterslening. Meestal is het 20% van de koopsom of de waarde van de woning.
6. Hoe wordt de hoogte van de Starterslening berekend?
Op basis van de koopsom van de aan te kopen woning en eventuele verbeterkosten wordt de financieringsbehoefte vastgesteld. Indien de taxatiewaarde lager is dan de koopsom, wordt hiervan uitgegaan. De Starterslening is een aanvulling op de hypotheek bij de eerste geldverstrekker. Er wordt berekend wat er op basis van het inkomen geleend kan worden bij de eerste geldverstrekker, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de financieringsbehoefte. Voor het deel dat overblijft kan je de Starterslening gebruiken. Daarnaast moet je rekening houden met de maximale hoogte die door de gemeente hanteert. Ook mag de Starterslening niet meer dan 20% van de koopsom en eventueel meerwerk/verbetering zijn. Op de pagina van de gemeente kan je de berekening voor de hoogte van de Starterslening maken.
Let op: het is niet toegestaan om naast de Starterslening en eerste hypotheek een derde lening aan te gaan.
7. Hoe werkt de Starterslening?
De Starterslening bestaat uit twee delen:
Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.
Voor beide delen zijn er de eerste 3 jaar geen maandlasten. De eerste drie jaar betaal je geen rente. De aflossing van de Starterslening komt de eerste drie jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar ga je (in principe) rente en aflossing betalen. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.
8. Is de rente van mijn lening fiscaal aftrekbaar?
Ja, de rente van de Starterslening is fiscaal aftrekbaar, dit is het deel dat annuïtair wordt afgelost. De rente van de oplopende Combinatielening is niet fiscaal aftrekbaar.
9. Kan ik de kostenkoper financieren met de Starterslening?
Nee. Koop je een huis, dan mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten moet je met eigen geld betalen. Deze kosten noemen we kosten koper. De kosten koper worden onderverdeeld in de aankoopkosten en financieringskosten. In totaal bedragen de kosten koper in 2020 gemiddeld 6% van aankoopprijs van het huis. Vanaf 2021 hoeven Starters tussen de 18 en 35 geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat scheelt 2% van de aankoopprijs.
10. Wat gebeurt er als ik na 3 jaar de lening nog niet kan betalen?
Als het na 3 jaar nog niet lukt om de starterslening te betalen heb je de mogelijkheid om een ‘hertoets’ aan te vragen. SVn zal dan – net als bij een hypotheekaanvraag – beoordelen wat je maximaal kunt betalen. Het kan dan zijn dat je ook na 3 jaar de starterslening (gedeeltelijk) niet hoeft te betalen. De hertoets kan worden aangevraagd na 3, 6, 10 en 15 jaar. Vanaf het moment dat je volledig betaalt vervalt ook de mogelijkheid om later een hertoets aan te vragen.
Copyright SVn 2023, alle rechten voorbehouden.Geen gebruik zonder schriftelijke toestemming SVn.