Nieuws

Nieuws / 15-11-2018

SVn lanceert Verzilverlening

Gemeenten en provincies kunnen woningeigenaren met overwaarde vanaf nu helpen dit geld ‘uit de stenen’ te halen. Met de Verzilverlening van SVn kan de overwaarde worden gebruikt om de woning veiliger en comfortabeler te maken. Voor gemeenten is het een extra instrument om langer zelfstandig wonen of verduurzamen te stimuleren.

De Verzilverlening van SVn is in eerste instantie bedoeld om te investeren in comfortabel en veilig wonen. Het is daarmee feitelijk een variant op de Blijverslening, die in al meer dan 80 gemeenten wordt aangeboden.

Niet altijd voldoende inkomen

"Gemeenten en provincies zien dat senioren niet altijd voldoende inkomen hebben om een lening aan te gaan”, zegt Jan Willem van Beek, directeur van SVn. “Omdat hun kapitaal vooral in de stenen van de  woning zit. Er zijn ook senioren die misschien net een lening kunnen financieren, maar bang zijn voor stijgende zorgkosten of energielasten. Hoe kun je deze mensen helpen? En hoe voorkom  je  dat mensen straks in een prachtig aangepaste woning zitten, maar geen geld meer hebben voor sociale activiteiten? Hiervoor kan de Verzilverlening van SVn een oplossing bieden.”

Betalen met ‘stenen’

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De aanvrager betaalt gedurende de looptijd geen rente en aflossing.  De Verzilverlening heeft daarom geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid om de huidige woning aan te passen. In feite wordt met ‘stenen’ betaald. De lening wordt afgelost na verkoop van de woning of overlijden.

De voordelen van de Verzilverlening

  • Veilig en comfortabel wonen ook mogelijk voor lagere inkomens.
  • Een aantrekkelijk oplossing voor senioren met overwaarde.
  • De Verzilverlening heeft geen invloed op het besteedbaar inkomen.
  • Er is geen maximale leeftijdsgrens voor het afsluiten van de Verzilverlening.

“Een goede oplossing voor senioren”

Vereniging Eigen Huis juicht de komst van de Verzilverlening toe. Directeur Rob Mulder: “We hopen dat veel gemeenten de Verzilverlening zullen omarmen. Het is een goede oplossing voor senioren met een bescheiden inkomen. Er is geen inkomenstoets, de rente is laag en wordt bij de lening bijgeschreven. De Verzilverlening voldoet daarmee aan de wensen van veel ouderen omdat de woning zonder extra maandlasten kan worden aangepast.”

Verzilverlening logo SVn