Nieuws

Nieuws / 14-11-2018

Vereniging Eigen Huis over hoe u de starter kunt helpen

Vereniging Eigen Huis (VEH) spreekt als onafhankelijke belangenbehartiger, dienstverlener en woningmarktexpert dagelijks met starters op de koopwoningmarkt. VEH-woordvoerder Hans André de la Porte over een aantal zaken die VEH opvalt en waarmee u de starter zou kunnen helpen.

Starter heeft overzicht nodig

Hans André de la Porte: “Mensen kloppen bij ons aan in alle fasen van hun wooncarrière. Ze willen niets vergeten, geen fouten maken die ze hadden kunnen voorkomen en zijn vaak op zoek naar een startpunt. Dat begint doorgaans met financieringsvragen, bijvoorbeeld wat de invloed van studieschulden is op een hypotheek. Of van consumptieve kredieten, zoals een telefoonabonnement en een creditcard. Maar we krijgen ook regelmatig vragen over de regels omtrent schenkingen en welke financiële mogelijkheden er zijn voor subsidies of leningen. Wij wijzen ze dan op bijvoorbeeld de Starterslening.”

Starter valt buiten de boot bij nieuwbouwprojecten

“We horen regelmatig dat starters bij nieuwbouwprojecten buiten de boot vallen. Bouwers verkopen een woning voor veel meer wanneer kopers tegen elkaar opbieden. Gemeenten die participeren in bouwprojecten zouden al bij de gronduitgifte voorwaarden moeten stellen dat starterswoningen ook echt bij starters terechtkomen. Verkoopmethoden met prijsopdrijving zijn een slechte ontwikkeling, omdat lager geprijsde woningen al snel boven de NHG-grens uitkomen. Dat zagen we eerder gebeuren in Amsterdam. Hopelijk was dat een leerzame ervaring om voortaan bij het afgeven van een bouwvergunning duidelijke afspraken te maken.”

Starter weet niet dat hij extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen

“Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat hypotheekadviseurs en makelaars hun klanten te weinig wijzen op de mogelijkheid om extra geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. Vooral voor mensen die een woning met een laag energielabel kopen, is het belangrijk om te weten dat ze daarvoor tot 106 procent kunnen lenen. Een makelaar zou dit bij verkoop van een woning moeten benadrukken. Maar ook in een financieringsgesprek zou dit naar voren moeten komen, net als in de informatievoorziening van gemeenten die willen verduurzamen. Het komt nu te vaak voor dat we bij VEH mensen spreken die na het afsluiten van een hypotheek te laat zijn om extra geld te lenen, omdat ze niet op de hoogte waren van die mogelijkheid.”

Starter biedt het maximale wat hij kan lenen

“Het komt nog wel eens voor dat starters vol goede moed gaan bieden en overbieden om te proberen hun concurrentie uit te schakelen. Ze gaan dan tot het maximum bedrag wat ze kunnen financieren, maar beseffen niet dat een bank kijkt naar de woningwaarde die de taxateur afgeeft. Ligt deze waarde lager dan waarvoor ze getekend hebben, dan moeten ze het verschil zelf bijleggen. Dat is een flink risico. Starters zonder eigen geld worden door kopers met eigen geld de koopwoningmarkt uitgedrukt. We krijgen veel vragen van starters wat ze hier tegen kunnen doen. Helaas is dat weinig tot niks. De positie van de starter is zwak, zeker in de steden.”

 

Lees ook: 6 vragen aan een SVn-kredietacceptant

H. de la Porte