Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam

Wonen in een huurwoning die geheel door jou en je medehuurders is gebouwd: hoe doe je dat? Met de Stimuleringslening Wooncoöperaties ontwikkel je in Amsterdam samen met je medehuurders een gebouw op maat. 

Wil je een gezamenlijke tuin of woonkamer, zorg inkopen of een centrale kinderopvang? De opties zijn eindeloos met het gemeenschappelijke wonen binnen een wooncoöperatie. Niet alleen zorgt de Stimuleringslening Wooncoöperaties voor passend wonen voor jou en je medehuurders, ook komen er op deze manier betaalbare huurwoningen in het sociale- of middensegment beschikbaar in Amsterdam.

Wooncoöperaties zijn een vrij nieuw fenomeen. Door je te verenigen in een wooncoöperatie, kun je specifieke wensen voor een woning mogelijk maken en heb je concreet zicht op een betaalbare huurwoning. De wooncoöperatie bouwt een wooncomplex of neemt een wooncomplex van een woningcorporatie over. Vervolgens kunnen de leden van de wooncoöperatie de woningen huren.

Banken en andere financiers zijn vaak terughoudend in het financieren van een koop- of bouwproject van een wooncoöperatie. Daarom zet de gemeente Amsterdam zich in voor deze doelgroep. De bank financiert ongeveer 70 procent en de eigen inbreng van de leden van de wooncoöperaties is minimaal 5 procent. Voor het ontbrekende deel kunnen wooncoöperaties een beroep doen op de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam van SVn.

Wat is het?

  • Lening voor de ontwikkeling en bouw van een gebouw voor wooncoöperaties of de overname van een wooncomplex van een woningcorporatie.
  • Zakelijke lening met een maximum van €50.000,- per woning.
  • De lening wordt verstrekt aan de wooncoöperatie en niet aan de individuele leden.
  • Looptijd van de lening bedraagt 15 jaar (vanaf start exploitatie).
  • Het rentepercentage is 1,5%.
  • De afsluitkosten zijn 1,0% van de hoofdsom en deze kunnen meegefinancierd worden.

Voor wie?

Na oprichting van een wooncoöperatie met medehuurders, kun je met de wooncoöperatie een Stimuleringslening Wooncoöperaties aanvragen. De wooncoöperatie moet plannen hebben om een wooncomplex te ontwikkelen of een wooncomplex van een woningcorporatie over te nemen binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. De wooncoöperatie vraagt de lening aan bij SVn nadat de gemeente Amsterdam een beschikking heeft afgegeven.

Financiering aanvragen

Heeft jouw wooncoöperatie interesse in de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam? Neem dan contact op met de gemeente Amsterdam en begin het proces van aanvragen. Met de beschikking die de gemeente afgeeft, vraag je een lening aan bij SVn.

Ga naar de website van de gemeente Amsterdam

Meer informatie

Nieuwsgierig naar de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente of SVn via 088 253 9500 of wooncooperaties@svn.nl.


Wilt u in uw gemeente ook een regeling voor wooncoöperaties? Neem dan contact op met uw relatiemanager.