Nieuws

Nieuws / 15-11-2018

Zo werkt de Verzilverlening

Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda van Rijk, provincies en gemeenten. SVn introduceert na de Blijverslening nu de Verzilverlening. Wat houdt die precies in, welke behoefte vervult de lening en voor wie? SVn-directeur Jan Willem van Beek vertelt erover.

De Verzilverlening van SVn is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid van een modernere, comfortabelere en veiligere woning. In feite wordt met ‘stenen’ betaald. De lening wordt iedere maand hoger en de overwaarde lager.

“Dat we steeds ouder worden is een gegeven. Ook dat de meeste mensen het liefst zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Onze huidige woningvoorraad is daar alleen nog niet klaar voor. Er ligt een geweldige opgave om woningen en gebouwen aan te passen aan die demografische verandering. De overheid en woningcorporaties spelen daarbij een belangrijke rol, maar ook eigenaren-bewoners zelf. Hoe krijg je het voor elkaar dat zij met hun woontoekomst en woning aan de slag gaan en dit nog leuk gaan vinden ook?”

Van Blijverslening naar Verzilverlening

“Ruim een jaar geleden introduceerde SVn de Blijverslening. Bedoeld om senioren die hun woning willen aanpassen, te helpen bij de financiering daarvan. Al in meer dan 70 gemeenten is de Blijverslening beschikbaar en wekelijks sluiten meer gemeenten aan.  Waar bestuurders vooruit kijken, zijn senioren zelf nog wat terughoudender. Dat is volgens mij een kwestie van tijd en bewustwording."

Helpen met de Verzilverlening

"We zien dat een grote groep senioren niet voldoende inkomen heeft om een lening aan te gaan. Omdat hun  kapitaal vooral in de stenen van de  woning zit. Er zijn ook senioren die misschien net een lening kunnen financieren, maar bang zijn voor stijgende zorgkosten of energielasten. Hoe kun je deze mensen helpen? En hoe voorkom  je  dat mensen straks in een prachtig aangepaste woning zitten, maar geen geld meer hebben voor sociale activiteiten? Hiervoor kan de Verzilverlening van SVn een oplossing bieden.”

Lenen met stenen

“Met de Verzilverlening van de gemeente sluit een huiseigenaar een hypothecaire lening af, op basis van de overwaarde van het huis. De gemeente bepaalt waaraan de lening mag worden besteed. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijks besteedbaar inkomen, maar zorgt wel voor de mogelijkheid van een modernere, comfortabelere en veiligere woning. In feite wordt met ‘stenen’ betaald.”

Belangrijke rol voor gemeenten

Jan Willem vervolgt: “Gemeenten spelen een belangrijke rol. Zij bepalen de maximale lening en de doelgroep. Anders dan bij andere SVn-leningen krijgt de gemeente niet ieder jaar een deel van zijn lening terug, maar pas over langere termijn. Wij denken dat de gemiddelde Verzilverlening na 10-15 jaar met rente wordt terugbetaald. Dat lijkt lang, maar is eigenlijk niet anders dan bij andere hypothecaire Stimuleringsleningen. Ik ben blij dat de Verzilverlening er nu is. Wij denken met zowel de Verzilver- als de Blijverslening overheden, maar vooral ook de senioren zelf, oplossingen te bieden om langer thuis wonen mogelijk te maken.”

Wilt u als gemeente of provincie meer weten over de Verzilverlening of de Blijverslening? Neem contact op met onze relatiemanagers

Directeur Jan-Willem van Beek SVn