Nieuws

Nieuws / 10-04-2019

‘Begin op tijd met nadenken over je woontoekomst’

De gemeente Hoogeveen helpt woningeigenaren die hun wooncomfort willen verbeteren. Inwoners kunnen bij de gemeente een Blijverslening of Verzilverlening afsluiten. Doen ze dat ook? Niet massaal, signaleert wethouder Erik Giethoorn. “Het gaat om bewustwording, gedragsverandering. En dat kost tijd.”

Wie woont in een fijn huis wil daar graag blijven wonen. Giethoorn: “Je kent de buren, de buurt en jouw woning is helemaal ingericht zoals jij het hebben wilt.” In de loop der jaren verandert je leven en de woning verandert mee. “Het aanpassen van een woning is echt niet altijd ingewikkeld of duur. Een kleine ingreep – verlichting, een traplift of extra trapleuning – kan een enorm effect hebben. En als gemeente helpen we met een financiering, mocht het nodig zijn.”

Hoogeveen en de Blijvers- en de Verzilverlening

De gemeente voert onder meer de Blijvers- en Verzilverlening van SVn. Inwoners van Hoogeveen kunnen tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten voor het aanpassen van de woning. “We kende SVn van de Starterslening, dus was het niet meer dan logisch om ook andere leningen te overwegen. Voor ons als gemeente snijdt het mes aan twee kanten: We helpen mensen die hun woning levensloopbestendig kunnen maken en het geld komt – anders dan bij een subsidie – weer terug.”

Nadenken over onze woontoekomst

Hoe dat gaat met die leningen? “Om eerlijk te zijn: Ik zie geen rijen buiten.” Misschien ook wel logisch. “We zijn nog niet gewend om na te denken over onze woontoekomst. Ja, als er kinderen komen misschien, maar daarna houdt het wel op.”

Drempels eruit

Qua bewustwording is er nog een wereld te winnen, merkt Giethoorn zelf ook. “Ik ben nu fit, maar ik weet niet of ik dat over tien of twintig jaar ook nog ben. Hoe kan ik gezond oud worden in mijn woning?” Daar is de wethouder bewuster over gaan nadenken. “Ik heb een werkkamer beneden, daar zou ik een slaapkamer van kunnen maken als dat nodig is. “En nu mijn schoonmoeder in een rolstoel zit, merk ik hoeveel drempels we hebben. Bij een volgende opknapbeurt van het huis gaan die drempels er meteen uit.”

Hoe eerder je begint, hoe langer je er plezier van hebt

Mensen willen langer zelfstandig thuis blijven wonen, weet de wethouder. “We hebben het er al heel lang over met z’n allen. Willen mensen het zelf? Moet het van de overheid? Is het de tijdgeest? Pure noodzaak? Wij zorgen er als gemeente in ieder geval voor dat mensen hun woning klaar kúnnen maken voor de toekomst, als ze dat willen. Daarom bieden we de Blijverslening en de Verzilverlening aan.” Hoogeveen doet daarnaast mee aan de campagne Lang Zult U Wonen. Het doel: Mensen tijdig laten nadenken over hoe hun woning er in de toekomst uitziet. “Hoe eerder je iets aan je woning doet, hoe langer je er plezier van hebt.”
Erik Giethoorn