Vrouw Bank Salontafel Ipad 665X436

Afwijkend acceptatiebeleid Starterslening t.o.v. NHG

Het acceptatiebeleid van een Starterslening wijkt op een aantal punten af van de voorwaarden en normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit komt doordat de Starterslening van SVn geen gewone hypotheek is, maar een lening met geld van een gemeente, provincie of corporatie.

Overige kredieten

Bij het berekenen van de hoogte van de Starterslening houdt SVn geen rekening met lasten uit overige kredieten, bijvoorbeeld een doorlopend krediet of lease. De eerste geldverstrekker doet dit wel. Hierdoor kan het voorkomen dat SVn uitgaat van een hogere maximale leencapaciteit bij de eerste geldverstrekker dan de werkelijkheid. Het bedrag dat de starter hierdoor tekortkomt, kan hij of zij niet met een Starterslening financieren. Een studieschuld vormt hierop een uitzondering. Hier houdt SVn wel rekening mee, waardoor een aanvrager een hogere Starterslening kan krijgen.

Overige leningen

Het is met een Starterslening niet toegestaan om overige leningen (familiehypotheken, leningen van ouders, leningen van derden, etc.) af te sluiten voor de aankoop van de woning. Ook leningconstructies waarbij de lasten (periodiek) geschonken worden, mogen niet. Een onvoorwaardelijke schenking zonder lasten is wel toegestaan voor de aankoop van de woning.

Erfpacht

Is er sprake van een oplopende vergoeding voor het gebruik van de grond (erfpachtcanon) waarop de woning staat? Dan is een Starterslening niet mogelijk. Deze stijgende last gaat ten koste van de capaciteit om rente en aflossing voor de Starterslening te betalen. De hoogte van de erfpachtcanon moet minimaal 15 jaar vaststaan om in aanmerking te komen voor een Starterslening. Neem bij twijfel contact op met SVn.

Rentevaste periode bij de eerste geldverstrekker

De lening die een starter bij de eerste geldverstrekker afsluit, moet een rentevaste periode hebben van ten minste 10 jaar. Dit geldt in principe voor alle leningdelen. Een klein deel van maximaal € 1.500 mag een rentevaste periode hebben van minder dan 10 jaar.

Bouwdepot

Bij bestaande bouw is het soms noodzakelijk een bouwdepot aan te houden voor het opknappen of verduurzamen van de woning. Het geld daarvoor moet in depot gehouden worden bij de eerste geldverstrekker. SVn controleert of SVn en de eerste geldverstrekker met dezelfde gegevens rekenen. Daarom vragen we om de offerte van de eerste geldverstrekker waaruit de hoogte van het bouwdepot blijkt of om een schriftelijke bevestiging van de hoogte van het bouwdepot.

Woonboten, woonwagens en tiny houses

Er is geen Starterslening mogelijk voor woonboten en woonwagens (of lig- en staanplaatsen). Starters kunnen wel een aanvraag doen voor een tiny house wanneer deze voldoet aan de eisen van NHG en het mogelijk is om een hypotheekrecht te vestigen.

Koopconstructies

Duokoop

De Starterslening is alleen mogelijk in combinatie met Duokoop wanneer de gemeente hiermee akkoord gaat. In dat geval opent de gemeente hier een aparte regeling voor: Starterslening met Duokoop.

Overzicht goedgekeurde koop- en erfpachtconstructies

De volgende koop-en erfpachtconstructies zijn geaccepteerd door NHG. In de rechterkolom is opgenomen of de koopconstructie ook in combinatie met de Starterslening is toegestaan.

Wanneer je kiest voor een koop- of erfpachtconstructie in combinatie met de Starterslening, dan geldt er een aanvullende voorwaarde. In dat geval kun je het kortingsdeel / de grondwaarde / het bloot eigendom pas kopen op het moment dat je bent gestart met het betalen van rente en aflossing op zowel de Starterslening als de Combinatielening. Je kunt dan op zijn vroegst volledig eigenaar worden na 3 jaar.

Constructies zonder aanvullend vermogensrisico

Aanbieder

Constructie

Acceptatie i.c.m. Starterslening

Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ)

BKZ Starterswoning

Nee

Bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek B.V.

Kopen Met Vergoedingsregeling

Ja

DNGB BV

Duokoop (2023-1 & 2023-2)

Ja

DNGB BV

Koperskorting

Ja

Dudok Wonen

Koop Goedkoop

Nee

Gemeente Zwolle

Meerwaardebeding 

Ja

Kooplab

Kopen naar Wens

Ja

Omnia Wonen

Kopen met Korting

Ja

Sint Trudo

Slimmer Kopen

Ja

Stichting OpMaat

Koopstart

Ja

Stichting Opmaat

KoopGarant

Ja

Tiny Projects B.V.

Lisserhout

Nee

Thunnissen

Terugkoopregeling

Nee

TN Woningbeleggingen bv

Koopinstapregeling

Nee

Constructies met aanvullend vermogensrisico

Aanbieder

Constructie

Acceptatie i.c.m. Starterslening

DNGB BV

Starterskorting.nl

Ja

Oost West Wonen

Oost West Wonen

Nee

Nikkels Projecten BV

Meerwaardebeding/zelfbewoningsplicht

Nee

Stichting Walang

Erfpachtconstructie Stichting Walang

Ja

Wil je een woning kopen met een koop- of erfpachtconstructie die wel als goedgekeurde constructie staat vermeldt op de website van NHG, maar niet op deze pagina? Vraag dan of we deze constructie accepteren door een mail met de financiële bijsluiter van de constructie te sturen naar kredietverlening@svn.nl

Ben je aanbieder van een koop-of erfpachtconstructie en wil je weten of we deze accepteren? Leg de constructie dan ter beoordeling voor aan pro@svn.nl