Header Eric Nieuws

'De verkoper herkende mijn situatie en gunde mij het appartement'

Eric (32) uit Purmerend kon niks huren of kopen. Tot een half jaar geleden. Hij had voldoende spaargeld en kreeg een vast arbeidscontract. Dankzij de Starterslening kwam er een appartement binnen zijn bereik dat hij anders niet had kunnen kopen.

“Ik kan prima met mijn ouders door één deur, maar vond het wel tijd om uit te vliegen”, aldus Eric. Veel mogelijkheden had hij echter niet. “Vrije sectorhuur is te duur en voor sociale huur zijn er wachtlijsten van hier tot Tokio. Met de lage hypotheekrente van tegenwoordig is kopen eigenlijk voordeliger dan huren, maar zie maar eens aan een betaalbare woning te komen. En dan is Purmerend ook nog niet de makkelijkste gemeente. Mensen uit Amsterdam die het daar te duur vinden, komen ook hier zoeken.”

Hogere hypotheek dankzij de Starterslening

Na meerdere op niets uitgelopen pogingen hervatte Eric zijn zoektocht een half jaar geleden. “Ik had inmiddels genoeg gespaard voor de bijkomende kosten en de inrichting, kreeg een kleine bijdrage van mijn ouders en op het werk een vast contract. Daarmee werd een hypotheek krijgen makkelijker. Dankzij de Starterslening had ik net dat beetje extra financieringsruimte waardoor ik nu de trotse eigenaar ben van een appartement van 62 m2. Voor een verbouwing of voor opknappen had ik geen geld meer, maar dat was gelukkig ook niet nodig. Op een likje verf na kon ik er zo in.”

Appartement gegund door verkoper

Eric was niet de enige met interesse in het appartement. “Er waren nog 26 andere bezichtigingen”, vertelt hij. Waardoor hij het toch kreeg? “De makelaar kende mijn verhaal, omdat hij het huis naast mijn ouders in de verkoop had. Mijn moeder had een praatje met hem gemaakt en hij wees haar op een appartement dat kort daarna de verkoop in zou gaan. Ik was er dus op tijd bij, want heb eerder meegemaakt dat aanbod op funda allang verkocht was. Ik ging het appartement bekijken en deed een bod. De verkoopster had mijn verhaal inmiddels gehoord en herkende zich hierin. Volgens mij was ik niet eens de hoogste bieder, maar ze gunde het mij.”

Tips voor andere starters

“Ga bij meerdere banken langs voor hypotheekadvies”, raadt Eric aan. “Het eerste, oriënterende gesprek is meestal gratis. In de bedragen die ik kon lenen zat weinig verschil, maar wel in de rentepercentages. Als je vooraf jouw financiële plaatje kent, kun je gerichter zoeken. De Starterslening is een mooi instrument dat je eerste woning bereikbaar maakt en waarvoor je pas na drie jaar rente en aflossing betaalt. Maar het is niet gratis, dus lees je goed in en weet waarvoor je tekent.”