Adviseur Hilgersom Header

Hoe adviseur Hilgersom met de Starterslening de financiering van een Haags nieuwbouwproject rond kreeg

In de Petroleumhaven in Den Haag wordt de komende maanden een complex met 41 appartementen voor starters gebouwd. Financieel adviseur Hilgersom hielp de leden van de bouwgroep bij de financiering van hun eerste woning, vaak met de Starterslening. “Om alles soepel te laten verlopen, hebben we in een vroeg stadium contact gezocht met SVn”, zegt directeur Jamie Hilgersom.

Hilgersom las in 2020 over het CPO-project Ik Bouw Betaalbaar Petroleumhaven op de website van de gemeente Den Haag. “Er stonden namen van drie verschillende geldverstrekkers bij, maar geen onafhankelijk adviseur. Dus heb ik met de gemeente gebeld om te vragen of wij misschien wat konden betekenen.” Niet veel later werd de financieel adviseur op het stadhuis uitgenodigd. “Zo zie je maar: een beetje bijdehand zijn helpt.” Hilgersom beloofde voor dit project niet de hoofdprijs te rekenen. “Dat hoeft ook niet. Het is voor ons een investering in de toekomst.”

Bijdehand

De adviseur ging voor de leden van bouwgroep op zoek naar de voor hen meest gunstige financiering. “Op een gegeven moment zagen we de rentes stijgen, terwijl de bouw van het project nog lang niet begonnen was.” Dus verzon Hilgersom een list. “We hebben gekozen voor de geldverstrekker die de langste tijd accepteerde tussen de aanvraag van de lening, en dus het vastzetten van de rente, en het definitief rond maken van de hypotheek.” Om de financiering rond de maken hadden de meeste starters echter ook een Starterslening van de gemeente Den Haag nodig. “Toen ben ik ook even bijdehand geweest. Ik heb SVn gebeld en gezegd: ik heb hier een hele bulk aanvragen, hoe gaan we dit regelen?”

Starters worden doorstromers

Hilgersom en zijn collega Aranka Spier besloten samen met SVn en de eerste geldverstrekker dat de starters alles wat ze aanleveren eerst met hen delen. “Het komt regelmatig voor dat documenten niet volledig of verouderd zijn. Dat wilden we in dit geval voorkomen. De rente ging omhoog, we hadden haast.” Uiteindelijk komen de Startersleningen nét voor het eind van 2022 rond. Ruim driekwart van de deelnemers aan het project vraagt een Starterslening aan. Een mooi aantal, vindt Hilgersom. “Voor ons is het zeker de moeite waard geweest. We hebben in één keer een flinke groep mensen aan hun eerste woning geholpen. En deze starters worden een keer doorstromers. Dan zien we ze vast weer terug.”

Veel aanvragen? Neem van tevoren contact op met SVn

Kredietacceptant Lent van Ede van SVn heeft de aanvragen van het Haagse CPO-project begeleid. “We zijn van het begin van het project samen opgetrokken. Wat je hier als financieel adviseur van kunt leren? Neem in een vroeg stadium contact op, als er een pakketje aanvragen aankomt. Dat kunnen we samen kijken hoe we het aanvraagproces zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.”

3 tips van Jamie voor financieel adviseurs

  • Communiceer proactief met je klanten. Stijgt de rente? Valt de bouw duurder uit? Komt er een deadline aan? Vertel het. Dat scheelt ook weer telefoontjes. Bij dit project hebben we bijvoorbeeld een Whatsapp-groep aangemaakt waar de antwoorden van alle vragen die ons gesteld werden met iedereen gedeeld werden.
  • Weet welk product je aanbiedt. Wij hebben, voor de aanvragen gingen lopen, de aanvraagstraat van de Starterslening bekeken en een soort handleiding voor onze starters gemaakt. Soms wordt een document door bouwgroepleden of de verstrekker van de eerste hypotheek net anders genoemd dan in de aanvraagstraat van de Starterslening. Dat soort dingen zijn handig om van tevoren te weten. Scheelt een hoop telefoontjes.
  • Zorg voor voldoende capaciteit als het erop aankomt. Eén of twee aanvragen extra kunnen altijd wel even tussendoor, maar twintig of dertig is een heel ander verhaal.