Header Danielle Nieuws

'Ik bleef twee jaar langer thuis wonen om te sparen voor een eigen woning'

De 25-jarige Daniëlle bleef extra lang bij haar ouders wonen, zodat ze kon sparen voor een eigen woning die helemaal aan haar wensen voldeed. Ze kocht haar paleisje in Veenendaal met behulp van de Starterslening.

“Ik kom uit Renswoude, maar daar is voor starters geen betaalbare woonruimte te vinden”, aldus Daniëlle. “Omdat ik in het naastgelegen Veenendaal mijn sociale netwerk heb, zit ik daar ook prima op mijn plek. Ik kocht een benedenwoning van 73 m2 met twee slaapkamers en een tuin in een kleinschalig complex dat gebouwd is in 2015. Het is nog zo nieuw dat verbouwen of opknappen niet nodig was. Om het naar mijn smaak te maken, heb ik de muren geverfd en een ander badkamermeubel aangeschaft.”

Voordat ze haar zoektocht op de woningmarkt begon, wist ze precies wat ze kon lenen met gebruik van de Starterslening. Daniëlle: “Het prettige van de Starterslening is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt. Aan de andere kant blijft het natuurlijk wel een lening, waarvoor je uiteindelijk gewoon rente gaat betalen. Voor mij was het dé oplossing om een woning te kopen die ik anders niet had kunnen krijgen. Ik raad elke starter aan het financiële plaatje vooraf duidelijk te hebben om teleurstellingen te voorkomen. Ik had een hypotheekadviseur die me hielp.”

Haar woning vond Daniëlle op Funda. “Toen de woning online kwam, ben ik gaan kijken tijdens het open huis”, vertelt ze. “Ik deed nog diezelfde dag een bod, hoger dan de vraagprijs. Anderhalve week later werd dat geaccepteerd. Ik kon mijn geluk niet op. Er waren nog tien anderen die ook overboden hadden. Ik denk dat het heeft geholpen dat ik een aankoopmakelaar, die ook mijn hypotheekadviseur is, had meegenomen. Hij heeft veel contacten in Veenendaal.”

“Voordat ik deze woning kocht, bekeek ik twee andere huizen”, vervolgt Daniëlle. "Daarbij miste ik het juiste gevoel. Ik wilde niet kopen om het kopen, maar zocht gericht naar een plek waar ik me prettig voelde en die aan mijn wensen voldeed. Daarom ben ik bewust twee jaar langer thuis blijven wonen, om naast de bijkomende kosten ook voldoende te sparen voor een leuke inrichting. Het is goed nieuws dat er plannen zijn om de overdrachtsbelasting voor starters per 2021 af te schaffen. Ik hoop dat het daarmee voor andere starters makkelijker wordt een woning te kopen.”