Manege Header Nieuws

'Met zonnepanelen verlagen de stookkosten van de manege'

De Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Leijerweerd is een manege voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Vier jaar geleden besloot een groep betrokkenen uit de omgeving tot de nieuwbouw van de manege. Herman ter Harmsel, een van de initiatiefnemers en nu bestuursvoorzitter van de stichting, vindt ’t Leijerweerd een van de mooiste maneges van Nederland.

“Dit is een unieke locatie, we liggen midden in een groot natuurgebied en we hebben veel ruimte tot onze beschikking”, aldus Herman. “Er is een grote bak, we kunnen meer dan 20 paarden stallen en het is er altijd comfortabel. Ook al vriest het buiten, binnen blijft de temperatuur boven 0, zonder bij te hoeven verwarmen. Nemen we de kinderen op mooie dagen mee naar buiten, dan kunnen we in de nabije omgeving prachtige tochten maken. De manege is gebouwd door een grote groep vrijwilligers. Naastenliefde en saamhorigheid, ‘noaberschap’ zoals we in het oosten van het land zeggen, zijn voor veel mensen in deze omgeving vanzelfsprekend. Iedere avond en iedere zaterdag werd hier gewerkt." 

"Bedrijven en particulieren sponsorden bouwmaterialen, deelden hun kennis en voorzagen ons van giften. Zonder dat hadden we het nooit kunnen realiseren. En zouden we nu niet kunnen bestaan. Als onze enige inkomstenbron contributies zouden zijn, is een manege als deze niet haalbaar. Naast subsidies die we aanspreken en evenementen die we organiseren om extra inkomsten te genereren, is het belangrijk om financieel de touwtjes strak in de handen te hebben en kosten te besparen daar waar het kan.”

“Hoewel de manege erg goed geïsoleerd is, is het stroomverbruik in zo’n grote hal behoorlijk. Zonnepanelen op het dak leek ons een prima middel om die kosten te verlagen. Na oriëntatie bleek dat het dak van de manege door de hellingshoek, het oppervlakte en de ligging ten opzichte van de zonrichting een ideaal plaatje gaf om maximaal rendement te kunnen pakken, ook met minder zonnige dagen. Het systeem heeft niet perse zon nodig, maar licht. Het bedrag van € 20.000,- dat we nodig hadden voor deze investering, hadden we echter niet liggen. Ons contactpersoon bij Greensave, gespecialiseerd in het verduurzamen van energiegebruik, wees ons de weg naar de SVn.

Samen met de gemeente Wierden en de provincie Overijssel zijn we het traject ingegaan om onze plannen via een SVn Stimuleringslening te financieren. We kwamen in aanmerking en onlangs zijn de zonnepanelen geplaatst. Naar verwachting hebben we over een kleine 6 jaar de investering terugverdiend en kunnen we zelfs zelf inkomsten generen. De volgende stap is overtollig stroom te bufferen in grote accu’s en het daarna te verkopen. Dat hebben we ook opgenomen in ons ondernemersplan. Dan ben je echt optimaal duurzaam bezig.”

“De montage van de panelen stelde niet zoveel voor. Ze passen goed bij het dak en je ziet ze amper. Nu is het afwachten wat de winter doet. Als de panelen onvoldoende stroom leveren, plaatsen we er een paar bij. Je kunt het systeem heel mooi volgen via de computer en door een vergelijkingsprogramma zien hoeveel je bespaard hebt. Voor de manege én voor het milieu. Na één week hadden we al 15 bomen gered!”