Vve Dak Zonnepanelen 665X436

Nijmegen financiert VvE’s om meer inwoners tot verduurzaming te stimuleren

In bijna alle Gelderse gemeenten kunnen VvE’s een lening voor verduurzaming aanvragen. Zo ook in Nijmegen. Met de regeling stimuleert de gemeente woningeigenaren binnen een VvE én werkt aan de eigen beleidsdoelen.

Het is een bewuste keuze van Nijmegen om VvE’s te financieren. “Met een financieringsregeling voor verenigingen van eigenaren willen we meer woningeigenaren stimuleren om te verduurzamen”, vertelt Tobias van Elferen, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Nijmegen. “Dat past goed bij onze gemeentelijke doelstellingen om meer energie te besparen en woningen aardgasvrij te maken. We bieden de regeling aan in samenwerking met de provincie Gelderland.”

Alles in één financieringsregeling

VvE’s in Nijmegen kunnen sinds half maart een lening aanvragen. Van Elferen: “We horen van VvE’s dat ze de mogelijkheid interessant vinden vanwege de aantrekkelijke rente. Naast één verplichte energiebesparende maatregel kunnen ze binnen dezelfde aanvraag ook geld lenen voor asbestverwijdering, funderingsherstel en het levensloopbestendig maken van woningen. SVn is de enige bij wie we deze koppelkansen konden meenemen in één financieringsregeling.”

Elke VvE draagt bij aan duurzamere gemeente

Zowel grote als kleine VvE’s kunnen bij de gemeente terecht. “Elke verduurzaamde woning is er één in de richting van een duurzamere gemeente”, zegt Van Elferen. “We merken dat vooral VvE’s met woningen met een slecht energielabel door de gestegen energieprijzen wakker geschud zijn. Daardoor wordt verduurzamen ineens urgenter. Met een lening van de gemeente kunnen ze hun woningen aanpakken en hun energierekening naar beneden brengen. En een duurzame woning is vaak ook een comfortabele woning.”

Financiering is geen struikelblok meer

“Nu we VvE’s een lening bieden, is de cirkel rond”, vertelt Van Elferen. “Naast de informatiebijeenkomsten, collectieve inkoop en begeleidingstrajecten kunnen we VvE’s nu ook financieel ondersteunen. We hebben vaker meegemaakt dat de plannen van VvE’s er wel liggen, maar het struikelblok de financiering is. Met deze lening bieden we ze meer financiële mogelijkheden.”

Wil je in jouw gemeente of provincie ook iets betekenen voor VvE’s? Bekijk de mogelijkheden van een financieringsregeling bij SVn of bekijk de pagina van Toekomstbestendig Wonen Gelderland.