Vve Schiedam Overview 665X436

Zo bespaar je met je VvE zonder ingrijpende maatregelen

Bij het verduurzamen van woningen staat isoleren meestal boven aan het lijstje. Ook VvE’s nemen vaak isolatiemaatregelen voor hun gebouw. Een goede maatregel, vindt installatieadviesbureau Eagle Energy. Echter niet altijd de éérste maatregel waar VvE’s aan moeten denken.

“Voor woongebouwen is isoleren al gauw een enorme kostenpost en een ingrijpende situatie”, zegt Bas de Vreugd van Eagle Energy. “Neem spouwmuurisolatie, dat de laatste tijd in het nieuws is door de dure vleermuizencheck. VvE’s kunnen in deze complexen vaak simpeler en ook nog eens goedkoper energie besparen voordat ze met isolatiemaatregelen aan de slag gaan. Zo levert het al winst op om de bestaande verwarmingsinstallatie onder de loep te nemen.”

Besparen met dynamisch waterzijdig inregelen van de bestaande verwarmingsinstallatie

“Stel, in je appartementencomplex hangen gemeenschappelijke hr-ketels (hoogrendementsketels, red.) van een paar jaar oud die nog wel even mee kunnen”, vertelt De Vreugd. “Die ketels werken voor de verwarming meestal niet optimaal samen met de radiatoren in de woningen. Het komt vaak voor dat de ene radiator warmer wordt dan de ander, en de verschillende ruimtes in een woning dus niet gelijkmatig verwarmd worden. Dat kost onnodig veel energie. Je kunt het verhelpen door de bestaande verwarmingsinstallatie dynamisch waterzijdig te laten inregelen door een installateur.”

Bij een dynamisch waterzijdig ingeregelde verwarmingsinstallatie heeft elke radiator in een woning een speciale knop. Die knoppen zorgen ervoor dat de radiatoren precies voldoende warm water aangevoerd krijgen. Ze worden niet te warm (onnodig energieverbruik) of te koud (onvoldoende verwarming van de ruimte). De Vreugd: “Zo zorg je voor meer wooncomfort én je kunt het vermogen en de ingestelde watertemperatuur op de ketels lager zetten. Dat bespaart energie, voor appartementencomplexen vaak een heleboel. Bovendien levert deze manier voor VvE’s ook het voordeel op dat de afrekening via de individuele warmtemeters nauwkeuriger is.”

                 

Eerst een installatiescan uitvoeren, dan de maatregelen bekijken

Is je verwarmingsinstallatie aan vervanging toe? “Laat dan eerst een installatiescan doen”, zegt De Vreugd. “De energievoorziening in een appartementencomplex is maatwerk. We deden een scan voor een VvE in Schiedam met 96 woningen in een gebouw uit 1951. De verwarmingsinstallatie was verouderd. Uit onze installatiescan bleek dat de VvE 25 tot 30 procent op energie kon besparen. Kostentechnisch was het ook veel interessanter om naar de energieverliezen aan de installatiekant te kijken dan eerst naar maatregelen als isolatie.”

Meer dan 30 procent energie besparen met relatief kleine investering

De VvE in Schiedam liet uiteindelijk met een VvE-lening van SVn hun 2 grote en verouderde vr-ketels (verbeterd rendementsketel) vervangen door een zogenoemd cascadesysteem van 14 kleinere hr-ketels. De Vreugd: “Daarmee kun je het vermogen van de warmteopwekking nauwkeuriger afstemmen op de warmtevraag van de woningen.” De radiatoren in alle woningen kregen nieuwe knoppen om ze dynamisch waterzijdig in te regelen. Voor de warmwatervoorziening werd een hybride systeem met een zonneboiler geïnstalleerd.

Het eindresultaat is een besparing op gas van meer dan 30 procent. “Een mooie, eerste verduurzamingsstap voor deze VvE tegen een relatief kleine investering”, zegt De Vreugd. “De installaties zijn nu op het gebouw afgestemd en presteren optimaal, waardoor een eventuele isolatie straks meer oplevert. Daarnaast steeg de marktwaarde van de woningen dankzij het hogere energielabel. Dat is dus ook winst die je kunt meetellen in het totale rendement.”

“Verduurzamen begint bij een installatiescan. Daarin staan ten minste de staat van de bestaande installaties, verduurzamingsmogelijkheden, investering en hoeveel er bespaard kan worden.

–Bas de Vreugd, installatieadviesbureau Eagle Energy


Wil jij met je VvE ook energie besparen? Maar weet je niet waar je moet beginnen of zoek je naar financiering? Bij SVn vind je leningen voor VvE’s waarmee je duurzame maatregelen financiert en ook achterstallig onderhoud kunt meenemen. Meer weten? Lees snel meer.