Nieuws

Nieuws / 21-11-2018

Zo werkt de Starterslening

De Starterslening is een steuntje in de rug voor starters op de koopwoningmarkt. Gemeenten en woningcorporaties maken daarmee een eerste koopwoning mogelijk. Hoe zit deze aanvullende lening in elkaar? En waar vraag je de Starterslening aan? We hebben het voor je op een rij gezet.

De Starterslening is een aanvullende lening

De Starterslening is een aanvullende lening bovenop de gewone (eerste) hypotheek. Deze aanvullende lening kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die een bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen.

De Starterslening vraag je aan bij de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voert de Starterslening uit. Hier zie je of je in jouw gemeente een Starterslening kunt afsluiten en onder welke voorwaarden. Nadat je van de gemeente een aanvraagformulier hebt gekregen, verzorgen wij de aanvraagprocedure, de financiële toets en het verstrekken van de lening.

De Starterslening bestaat uit twee delen

Een (hypothecaire) box 1 lening die u annuïtair aflost en een oplopende box 3 lening. De box 3 lening noemen we de Combinatielening. Voor beide leningdelen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van de Starterslening ‘betaal’ je de eerste 3 jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat je de volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

De Starterslening wordt geborgd door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW)

Het WEW borgt de box 1 lening. De Combinatielening valt  niet onder de borg van het WEW. In het geval van een verliesdeclaratie bij het WEW neemt SVn de resterende Combinatielening voor haar rekening.

De Starterslening kun je boetevrij aflossen

Je kunt altijd extra aflossen. Dat kost niks en je hoeft geen boete te betalen. Je maakt gewoon het bedrag dat je wilt aflossen over naar SVn en wij doen de rest. 

Zo werkt de Starterslening