Hoe zit de Maatwerklening in elkaar?
De Maatwerklening wordt verstrekt wanneer er onvoldoende inkomen is voor een andere lening, maar er wel onderhoudssituaties zijn die snel opgelost moeten worden. Denk aan asbest die gevonden is of problemen met de fundering van de woning. Met de Maatwerklening kunnen mensen hun huis veilig weer veilig maken, zodat ze er kunnen blijven wonen.
Wat moet je als adviseur weten over deze lening? We zetten het hieronder op een rijtje. Je kunt ook de productinformatie downloaden.
- De Maatwerklening is een hypothecaire lening en bestaat uit twee delen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden:
- Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de feitelijke Maatwerklening.
- Een leningdeel dat oploopt zolang de maandlasten voor beide leningdelen niet betaald kunnen worden: de Combinatielening.
- De looptijd van de Maatwerklening en de Combinatielening is dertig jaar.
- De hoogte van de lening is minimaal € 2.500 en is nooit hoger dan het bedrag dat de gemeente of provincie heeft vastgesteld.
- Je klant komt alleen in aanmerking voor deze lening als het inkomen niet genoeg is om een normale hypotheek te betalen. Daarnaast is de hoogte van de lening afhankelijk van het vermogen van je klant. Dit betekent dat de lening kan worden verlaagd als er te veel spaargeld of overige bezittingen zijn (boven de vrijstelling in Box 3 bij de belastingaangifte).
- Om een aanvraag te kunnen doen voor deze lening, neemt jouw klant contact op met hun gemeente. Iedere gemeente bepaalt namelijk wie van de lening gebruik mag maken en voor welke aanpassingen er geleend mag worden. Alleen met een toewijzing van hun gemeente of provincie kan je klant de lening bij ons aanvragen.
- Bij deze lening doet SVn in alle gevallen een financiële toetsing. Daarbij kijkt SVn onder andere naar het inkomen, vaste lasten, eventuele schulden of leningen en de waarde van de woning. Spaargeld en andere bezittingen hebben ook invloed op de beoordeling en kunnen er mogelijk voor zorgen dat de Maatwerklening wordt verlaagd.
- De lening wordt verstrekt via een bouwdepot.
- Er zijn de eerste drie jaar geen maandlasten. De rente wordt door de gemeente/provincie betaald. De aflossing van de Maatwerklening wordt ‘betaald’ met de combinatielening, waardoor deze de eerste drie jaar oploopt.
- Kan je klant na drie jaar de maandlasten niet (volledig) betalen? Dan kan hij of zij een hertoets aanvragen. Er zijn hertoetsmomenten na het 3e, 6e, 10e en 15e jaar om te kijken of er wel of niet betaald kan worden voor de leningdelen.
- Het is mogelijk dat er aan het einde van de looptijd een restschuld is: het deel Maatwerklening is afgelost, maar daardoor is het deel Combinatielening opgelopen tot de oorspronkelijke schuld waarmee gestart is. Aan het einde van de looptijd moet de overgebleven schuld wel in één keer terugbetaald worden. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld of door het herfinancieren van de lening.
- De rente over het deel Maatwerklening is meestal fiscaal aftrekbaar, maar de rente van de Combinatielening is nooit fiscaal aftrekbaar.
- Alle SVn leningen – dus ook deze – mogen eerder boetevrij (gedeeltelijk) worden afgelost.
Productinformatie
Lees voordat je klant deze lening aanvraagt, eerst alle voorwaarden hier na. De productspecificaties kunnen wijzigen als gevolg van bijvoorbeeld wet- en regelgeving en hier kunnen geen rechten aan verleend worden.