Vrouw Eettafel Laptop Kind Spelen Auto Woonkamer 665X436

Wanneer je klant niet voldoende inkomen heeft

De Maatwerklening

Heeft je klant eigenlijk niet genoeg inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen, maar is er wel noodzakelijk onderhoud nodig aan de woning? Bijvoorbeeld wanneer een woning onveilig wordt, omdat er asbest is gevonden of wanneer er funderingsproblemen zijn. Met de Maatwerklening bied jij je klant toch de mogelijkheid om te verbouwen en zijn of haar huis weer veilig te maken zodat hij of zij er kan blijven wonen.

Hoe zit de Maatwerklening in elkaar?

Deze bijzondere lening wordt verstrekt in het geval er onvoldoende inkomen is voor een andere lening. Wat moet je als adviseur weten over deze lening? Lees verder voor een aantal punten die we hier voor je uitgelicht hebben of download hier het overzicht met alle productinformatie.

 • De Maatwerklening is een hypothecaire lening en bestaat uit twee delen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden:
  • Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de feitelijke Maatwerklening.
  • Een leningdeel dat oploopt zolang de maandlasten voor beide leningdelen niet betaald kunnen worden: de Combinatielening.
 • De looptijd van de Maatwerklening en de Combinatielening is dertig jaar.
 • De hoogte van de lening is minimaal € 2.500 en is nooit hoger dan het bedrag dat de gemeente of provincie heeft vastgesteld.
 • Je klant komt alleen in aanmerking voor deze lening als het inkomen niet genoeg is om een normale hypotheek te betalen. Daarnaast is de hoogte van de lening afhankelijk van het vermogen van je klant. Dit betekent dat de lening kan worden verlaagd als er te veel spaargeld of overige bezittingen zijn (boven de vrijstelling in Box 3 bij de belastingaangifte).
 • Om een aanvraag te kunnen doen voor deze lening, neemt jouw klant contact op met hun gemeente. Iedere gemeente bepaalt namelijk wie van de lening gebruik mag maken en voor welke aanpassingen er geleend mag worden. Alleen met een toewijzing van hun gemeente of provincie kan je klant de lening bij ons aanvragen.
 • Bij deze lening doet SVn in alle gevallen een financiële toetsing. Daarbij kijkt SVn onder andere naar het inkomen, vaste lasten, eventuele schulden of leningen en de waarde van de woning. Spaargeld en andere bezittingen hebben ook invloed op de beoordeling en kunnen er mogelijk voor zorgen dat de Maatwerklening wordt verlaagd.
 • De lening wordt verstrekt via een bouwdepot.
 • Er zijn de eerste drie jaar geen maandlasten. De rente wordt door de gemeente/provincie betaald. De aflossing van de Maatwerklening wordt ‘betaald’ met de combinatielening, waardoor deze de eerste drie jaar oploopt.
 • Kan je klant na drie jaar de maandlasten niet (volledig) betalen? Dan kan hij of zij een hertoets aanvragen. Er zijn hertoetsmomenten na het 3e, 6e, 10e en 15e jaar om te kijken of er wel of niet betaald kan worden voor de leningdelen.
 • Het is mogelijk dat er aan het einde van de looptijd een restschuld is: het deel Maatwerlening is afgelost, maar daardoor is het deel Combinatielening opgelopen tot de oorspronkelijke schuld waarmee gestart is. Aan het einde van de looptijd moet de overgebleven schuld wel in één keer terugbetaald worden. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld of door het herfinancieren van de lening.
 • De rente over het deel Maatwerklening is meestal fiscaal aftrekbaar, maar de rente van de Combinatielening is nooit fiscaal aftrekbaar.
 • Alle SVn leningen – dus ook deze – mogen eerder boetevrij (gedeeltelijk) worden afgelost.

Productinformatie

Lees voordat je klant deze lening aanvraagt, eerst alle voorwaarden hier na. De productspecificaties kunnen wijzigen als gevolg van bijvoorbeeld wet- en regelgeving en hier kunnen geen rechten aan verleend worden.

Weten wat er in de gemeente van jouw klant beschikbaar is?

Vul de woonplaatszoeker in om de mogelijkheden voor jouw klant te bekijken.

Fout bij het ophalen van de gemeenten. Probeer het later opnieuw.

Bezig met zoeken van leningen …

Fout bij het ophalen van de zoekresultaten. Probeer het later opnieuw.

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden

Er zijn geen leningen gevonden voor {{ loanPurposeLabel }} in gemeente {{ currentMunicipality }}.

{{ currentMunicipality }} biedt wel onderstaande leningen aan:

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden.

{{ formatParticipantSubTitle(participant) }}

Veelgestelde vragen

Hoe berekent SVn of ik de gevraagde lening kan krijgen?

SVn doet een financiële toets om te bepalen voor welk leenbedrag je in aanmerking komt. Daarbij kijken we onder andere naar:

- Het inkomen
- Of je de maandlasten kan betalen
- Of er eventuele schulden of leningen zijn
- De waarde van de woning en/of de waarde van het huis dat verkocht wordt

Goed om te weten is dat de maximale lening nooit hoger kan zijn dan het bedrag dat vermeld staat op de toewijzingsbrief.

Kom ik in aanmerking voor een hypothecaire lening?

Jouw gemeente of provincie bepaalt of je voor een lening in aanmerking komt. Ook bepaalt iedere gemeente of provincie wanneer iemand gebruik mag maken van de lening en voor welke aanpassingen of maatregelen aan de woning dit geldt.

Is de rente van een lening fiscaal aftrekbaar?

De rente van de lening en de afsluitkosten zijn mogelijk fiscaal aftrekbaar. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst. De Belastingdienst kan je vertellen of dit voor jouw situatie geldt.

Bekijk alle veelgestelde vragen