Man Verhuisdoos 1 665X436

Wat kun je doen met de Starterslening?

Wat als je toch je droomhuis kunt kopen, op een verantwoorde manier? 50.000 anderen gingen je voor en maakten gebruik van de Starterslening, een lening boven op je hypotheek, mede mogelijk gemaakt door gemeenten en corporaties.

Je eerste koopwoning tóch haalbaar

De Starterslening biedt de volgende voordelen:

 • Leen nét dat beetje extra voor jouw eerste woning
 • Een betrouwbaar vangnet dankzij NHG
 • Minimaal drie jaar geen maandlasten

Eerste koopwoning met de Starterslening

Wat als je tóch je eerste woning kunt kopen?

Je eerste woning kopen is een spannend moment. Je houdt het aanbod in de gaten, hebt contact met een makelaar en weegt alle keuzes goed af. Als je een mooie plek hebt gevonden, komt de vraag: kun je de financiering rondkrijgen? Met de Starterslening kun je nét dat beetje extra lenen voor het aankopen van je eerste woning. Hierdoor is dat ene geweldige huis of appartement misschien toch binnen handbereik.

Download het stappenplan
Wij helpen je graag op weg

Minimaal drie jaar geen maandlasten

Hoe werkt de Starterslening?

De SVn Starterslening is een hypothecaire lening. Je sluit de Starterslening af naast je eerste hypotheek bij een bank. De looptijd van de SVn Starterslening is dertig jaar. De rente staat voor de eerste vijftien jaar vast. Na de eerste vijftien jaar wordt de rente herzien en opnieuw voor vijftien jaar vastgesteld.


Met de SVn Starterslening heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. Na die drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Heb je het idee dat je deze lasten nog niet kan dragen? Dan kun je een  hertoets aanvragen. Als je dat doet bekijken we welk deel van de rente en aflossing jij kan betalen. Ook mag je de Starterslening, of een gedeelte daarvan, op ieder moment boetevrij aflossen. Ontdek hier meer over hoe de Starterslening verder in elkaar zit.

Bekijk het aanbod in jouw gemeente

Samen met 327 gemeenten, 9 provincies en 23 woningcorporaties biedt SVn leningen aan. Deze instanties bepalen ieder voor zich welke oplossingen ze bieden.

Fout bij het ophalen van de gemeenten. Probeer het later opnieuw.

Bezig met zoeken van leningen …

Fout bij het ophalen van de zoekresultaten. Probeer het later opnieuw.

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden

Er zijn geen leningen gevonden voor {{ loanPurposeLabel }} in gemeente {{ currentMunicipality }}.

{{ currentMunicipality }} biedt wel onderstaande leningen aan:

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden.

{{ formatParticipantSubTitle(participant) }}

Illustratie Starterslening

We leggen in dit stappenplan aan je uit hoe je een Starterslening aanvraagt.

Aanvragen Starterslening: stap voor stap

 • Vraag toestemming bij je gemeente of corporatie

  SVn werkt samen met gemeenten en provincies. Op svn.nl zie je welke leningen jouw gemeente of provincie aanbiedt. Staat de Starterslening erbij? Maak dan een proefberekening. Mag je volgens deze berekening geld lenen? Vraag dan om toestemming bij je gemeente of provincie. Zij bepalen of je aan de voorwaarden voor een lening voldoet. Als dat zo is, krijg je een zogenoemde toewijzingsbrief. Dit betekent nog niet dat je de lening krijgt. SVn bekijkt of je financiële situatie het toelaat om geld te lenen.
 • Vraag de Starterslening aan op svn.nl/starterslening

  Vul op svn.nl/starterslening de naam van de gemeente of plaats in en kies de Starterslening. Hier vul je je aanvraag volledig in en vraag je de Starterslening aan. Op svn.nl doe je de aanvraag voor de lening. Zorg dat de details uit de toewijzingsbrief, zoals de naam van de lening en de looptijd, hetzelfde zijn als in je aanvraag.
 • Upload je documenten in MijnSVn

  Om je aanvraag te beoordelen, vraagt SVn om een aantal documenten. Denk aan je legitimatiebewijs en de toewijzingsbrief. Deze lever je digitaal aan. Het verschilt per lening wanneer je een reactie krijgt.
 • Wachten op beoordeling SVn

  Als je aanvraag compleet is, beoordelen wij deze zo snel mogelijk. Krijg je van ons een positieve beoordeling, dan weet je zeker dat je een Starterslening krijgt. Onze definitieve offerte ontvang je digitaal, samen met andere belangrijke informatie over de lening.
 • Offerte bekijken en ondertekenen

  Ga je akkoord met onze offerte? Zet er een handtekening op en upload de getekende offerte in Mijn SVn.
 • Naar de notaris

  Maak een afspraak met een door jou uitgekozen notaris. Gefeliciteerd met je eerste koopwoning!
Verhalen Uit De Praktijk Priscilla

“Blij dat ik deze kans gepakt heb”

Priscilla kocht een kluswoning met een Starterslening
Hoe kan ik met behulp van de Starterslening een woning aankopen?

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom, aanneemsom of marktwaarde van de woning (de laagste wordt aangehouden) en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen.

Hoe werkt de Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:

- Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
- Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.
 
Voor beide delen zijn er de eerste drie jaar geen maandlasten. En je betaalt de eerste drie jaar geen rente. De aflossing van de Starterslening komt de eerste drie jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

Hoe gaat SVn om met de wijzigingen in de NHG normen en de THRK?

Per 1 januari 2024 wijzigen de normen van NHG en de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. SVn beoordeeld jouw aanvraag op basis van de normen die gelden op het het moment van uitbrengen van de offerte. De datum dat SVn de offerte uitbrengt is hiermee leidend. Indien je zeker wil weten dat wij de lening beoordelen op basis van de oude normen, dien je de aanvraag compleet in vóór 1 december 2023.

Hoe beoordeelt SVn mijn aanvraag en hoe hoog is de lening die ik kan verwachten?

Bij de beoordeling van een aanvraag voor de Starterslening voeren wij een financiële toets uit. Met deze toets bekijken wij in eerste instantie hoeveel geld je nodig hebt om de woning te kopen. Daarna kijken we hoeveel je kunt lenen bij een reguliere bank. Daarbij houden we rekening met onder andere: 

● Jouw inkomen
● Eventuele erfpachtcanon
● Partneralimentatie
● Studieschuld
 
Het verschil tussen de prijs van de woning en de hypotheek die de bank je wil geven is in principe de hoogte van je Starterslening. Dit verschil overbrugt SVn tot het maximum wat je gemeente per lening beschikbaar stelt. Als je veel eigen inbreng (spaargeld/bezittingen, schenking, erfenis etc.) hebt, kan de SVn Starterslening worden verlaagd.

Starterslening is maximaal 20% van de koopsom of marktwaarde uit het taxatierapport bij bestaande bouw, of de koop-/aanneemsom (v.o.n. prijs) bij nieuwbouw. Zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw kunnen eventuele verbeter- of meerwerkkosten hierbij opgeteld worden, mits de NHG-grens van de gemeente niet wordt overschreden. Bij bestaande bouw rekenen we met de laagste waarde van de koopsom en de marktwaarde uit het taxatierapport. Als je bod hoger is dan de getaxeerde marktwaarde van je woning, kun je het verschil nooit financieren met de Starterslening. Het overbieden betaal je van je eigen geld. Lees hier meer over de voorwaarden
 
Wil je weten hoe veel je kunt lenen? Zoek de gemeente waarin jij wilt kopen op en vul de proefberekening in. Dit doen we conform de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op een aantal punten wijken wij af van NHG. 

Wat is NHG?

Als je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je meer zekerheid en vaak lagere maandlasten. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, mag de waarde van jouw huis niet hoger zijn dan de actuele NHG-grens. Kijk voor meer informatie op www.nhg.nl.

Hoe gaat de aflossing van een Starterslening in zijn werk?

Met de SVn Starterslening heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. Na die drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Meer informatie over het aflossen van jouw Starterslening vind je hier.      

Hoe wordt de berekening van de hertoets bij de Starterslening en Maatwerklening uitgevoerd?

In de hypotheekofferte van SVn staat dat er de eerste drie jaar geen maandlasten zijn. Na drie jaar ga je (in principe) maandelijks rente en aflossing betalen. Je ontvangt bericht zodra deze eerste drie jaar voorbij zijn. Er kan dan een hertoets aangevraagd worden.

Kijk voor meer informatie op onze hertoets-pagina. De hertoets wordt berekend op basis van de huidige situatie van jou en je eventuele partner. Dit betekent dat er gekeken wordt naar de huidige inkomsten en lasten. Wij gebruiken de WEW-normen als richtlijn, maar hebben in specifieke situaties hebben we het recht om hier van af te wijken.

Bekijk alle veelgestelde vragen