Man Verhuisdoos 1 665X436

Starterslening

Toch je droomhuis kunnen kopen op een verantwoorde manier? Het kan met de Starterslening. Dat is een lening boven op je hypotheek, mede mogelijk gemaakt door gemeenten en corporaties. Al 50.000 andere starters gingen je voor.

Je eerste koopwoning tóch haalbaar

De Starterslening biedt de volgende voordelen:

  • Leen nét dat beetje extra voor jouw eerste woning
  • Een betrouwbaar vangnet dankzij NHG
  • Minimaal drie jaar geen maandlasten

Download de checklist
Stap voor stap naar je nieuwe woning

Hoe zit de Starterslening in elkaar?

De SVn Starterslening is een hypothecaire lening en bestaat uit twee delen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:

  • Leningdeel 1: de Starterslening. Dit deel los je tijdens de looptijd annuïtair af. Dit betekent dat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt aan aflossing en rente. Dit bedrag wordt ook wel annuïteit genoemd.
  • Leningdeel 2: de Combinatielening. De Combinatielening loopt tijdens de looptijd op, zolang je de maandlasten voor de beide delen niet kunt betalen.

De rente over het eerste deel is meestal fiscaal aftrekbaar (dit heet hypotheekrenteaftrek), maar de rente van de Combinatielening is nooit fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze constructie werkt en wat dat voor je lening, je looptijd en je maandlasten betekent. Vraag je financieel adviseur naar wat dit voor jouw situatie betekent op de korte en lange termijn.

Hoe werkt de Starterslening?

Je sluit de Starterslening af naast je eerste hypotheek bij een bank. De looptijd van de SVn Starterslening is dertig jaar. De rente staat voor de eerste vijftien jaar vast. Na de eerste vijftien jaar wordt de rente herzien en opnieuw voor vijftien jaar vastgesteld.


Met de SVn Starterslening heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. Na die drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Heb je het idee dat je deze lasten nog niet kan dragen? Dan kun je een  hertoets aanvragen. Als je dat doet bekijken we welk deel van de rente en aflossing jij kan betalen. Ook mag je de Starterslening, of een gedeelte daarvan, op ieder moment boetevrij aflossen. Ontdek hier meer over hoe de Starterslening verder in elkaar zit.

Bekijk het aanbod in jouw gemeente

Samen met 328 gemeenten, 9 provincies en 23 woningcorporaties biedt SVn leningen aan. Deze instanties bepalen ieder voor zich welke oplossingen ze bieden.

Fout bij het ophalen van de gemeenten. Probeer het later opnieuw.

Bezig met zoeken van leningen …

Fout bij het ophalen van de zoekresultaten. Probeer het later opnieuw.

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden

Er zijn geen leningen gevonden voor {{ loanPurposeLabel }} in gemeente {{ currentMunicipality }}.

{{ currentMunicipality }} biedt wel onderstaande leningen aan:

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden.

{{ formatParticipantSubTitle(participant) }}

Illustratie Starterslening

Handige video: Starterslening uitgelegd

Verhalen Uit De Praktijk Priscilla

“Blij dat ik deze kans gepakt heb”

Priscilla kocht een kluswoning met een Starterslening
Hoe werkt de Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:

- Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
- Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.
 
Voor beide delen zijn er de eerste drie jaar geen maandlasten. En je betaalt de eerste drie jaar geen rente. De aflossing van de Starterslening komt de eerste drie jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

Hoe gaat SVn om met de wijzigingen in de NHG normen en de TRHK?

Wij volgen NHG. Voor de uitzonderingen zie: https://svn.nl/nhg

Hoe beoordeelt SVn mijn aanvraag en hoe hoog is de lening die ik kan verwachten?

Bij de beoordeling van een aanvraag voor de Starterslening voeren wij een financiële toets uit. Met deze toets bekijken wij in eerste instantie hoeveel geld je nodig hebt om de woning te kopen. Daarna kijken we hoeveel je kunt lenen bij een reguliere bank. Daarbij houden we rekening met onder andere: 

● Jouw inkomen
● Eventuele erfpachtcanon
● Partneralimentatie
● Studieschuld
 
Het verschil tussen de prijs van de woning en de hypotheek die de bank je wil geven is in principe de hoogte van je Starterslening. Dit verschil overbrugt SVn tot het maximum wat je gemeente per lening beschikbaar stelt. Als je veel eigen inbreng (spaargeld/bezittingen, schenking, erfenis etc.) hebt, kan de SVn Starterslening worden verlaagd.

Starterslening is maximaal 20% van de koopsom of marktwaarde uit het taxatierapport bij bestaande bouw, of de koop-/aanneemsom (v.o.n. prijs) bij nieuwbouw. Zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw kunnen eventuele verbeter- of meerwerkkosten hierbij opgeteld worden, mits de NHG-grens van de gemeente niet wordt overschreden. Bij bestaande bouw rekenen we met de laagste waarde van de koopsom en de marktwaarde uit het taxatierapport. Als je bod hoger is dan de getaxeerde marktwaarde van je woning, kun je het verschil nooit financieren met de Starterslening. Het overbieden betaal je van je eigen geld. Lees hier meer over de voorwaarden
 
Wil je weten hoe veel je kunt lenen? Zoek de gemeente waarin jij wilt kopen op en vul de proefberekening in. Dit doen we conform de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op een aantal punten wijken wij af van NHG. 

Hoe gaat de aflossing van een Starterslening in zijn werk?

Met de SVn Starterslening heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. Na die drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Meer informatie over het aflossen van jouw Starterslening vind je hier.      

Hoe wordt de berekening van de hertoets bij de Starterslening en Maatwerklening uitgevoerd?

In de hypotheekofferte van SVn staat dat er de eerste drie jaar geen maandlasten zijn. Na drie jaar ga je (in principe) maandelijks rente en aflossing betalen. Je ontvangt bericht zodra deze eerste drie jaar voorbij zijn. Er kan dan een hertoets aangevraagd worden.

Kijk voor meer informatie op onze hertoets-pagina. De hertoets wordt berekend op basis van de huidige situatie van jou en je eventuele partner. Dit betekent dat er gekeken wordt naar de huidige inkomsten en lasten. Wij gebruiken de WEW-normen als richtlijn, maar hebben in specifieke situaties hebben we het recht om hier van af te wijken.

Bekijk alle veelgestelde vragen