2410E Foto2934

Amsterdams woningproject kan dankzij de financiering van een ander project tóch doorgaan

Locatie: Amsterdam
Ontwikkelaar: BLVG Ontwikkeling
190 woningen
Oplevering: Vanaf september 2025

Op Hoogte Kadijk in Amsterdam transformeert projectontwikkelaar BLVG Ontwikkeling een voormalige scheepswerf naar woningen. Het project lag jarenlang stil vanwege bezwaar van omwonenden. Dankzij de Transformatiefaciliteit kwamen er middelen vrij uit een ander project. Daarmee kan BLVG de gestegen kosten van het project op Hoogte Kadijk dekken.

Render 02

Ontwerp van het nieuwe project

“We kochten de werf in 2018 aan van de eigenaar die er al zijn hele leven werkte en wilde stoppen”, vertelt Bart Lyppens, directeur van BLVG. “De gemeente Amsterdam was direct enthousiast over ons woonproject met 88 betaalbare huurwoningen. Er werd een nieuw bestemmingsplan opgesteld en tegelijkertijd vroegen we de omgevingsvergunning aan. Daarop meldden omwonenden zich. Het was de start van jarenlange vertraging.”

Bezwaar tot aan Raad van State

Omwonenden zeiden zich zorgen te maken om de drukte die de nieuwe woningen met zich meebrengt. Lyppens: “Meer mensen, veel fietsen, dat soort zorgen. We hoorden ook positieve reacties van mensen tijdens onze participatiebijeenkomst. Maar de tien bezwaarmakers die overbleven, brachten een zaak omtrent het uitzicht helemaal tot aan de Raad van State.”

Na jarenlange vertraging zijn kosten gestegen

Pas in februari 2023 was alles rond en werd de omgevingsvergunning verleend. “In 2018 lag er een gunstige business case”, zegt Lyppens. “Jaren later was dat een heel ander verhaal met onder meer gestegen bouwkosten. Het project kwam daarom stil te liggen. Het is een goed voorbeeld van dat tijd een risicofactor kan zijn bij zulke projecten en je daar als ontwikkelaar geen invloed op hebt. De gemeente kan plannen wijzigen, omwonenden kunnen zich melden. Een project kan zo jaren uitlopen.”

Transformatiefaciliteit helpt twee projecten met één financiering

In de tussentijd kocht BLVG een perceel aan op de Duivendrechtsekade in Amsterdam, wederom bedoeld voor een betaalbaar woningproject. Lyppens: “Voor dat project kwamen we in contact met SVn. Daar dachten ze geweldig met ons mee. Met de financiering die we kregen, konden we reeds ingebrachte eigen middelen in het project vrijmaken. Die konden we vervolgens gebruiken om de gestegen kosten van het project op Hoogte Kadijk mee te dekken. Dankzij de Transformatiefaciliteit kunnen we nu dus twee projecten tot aan de start van de bouw brengen. Dat was anders niet gelukt.”

Bijna 200 betaalbare huurwoningen toegevoegd aan Amsterdam

Nu de projecten kunnen doorgaan, is Amsterdam straks bijna 200 betaalbare huurwoningen rijker. Lyppens: “In april 2024 starten we met bouwen op Hoogte Kadijk. Die 79 sociale huurwoningen en 9 woningen in de middeldure huursector zouden in september 2025 klaar moeten zijn. Na de oplevering starten we de bouw op de Duivendrechtsekade. Halverwege 2027 voegen we daar 93 huurwoningen in de sociale sector en 9 middeldure huurwoningen toe aan de stad.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over dit project? Klik dan hier verder!

Render 01

"Dankzij de Transformatiefaciliteit kunnen we nu dus twee projecten tot aan de start van de bouw brengen. Dat was anders niet gelukt.”

Bart Lyppens

Ook samen investeren met maatschappelijke impact?

Duurzaam financieren met hoog maatschappelijk rendement

Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers. 

Ook samen impact maken
Doe jij mee?