Mahler & Jury Header

Uiverlaan Maassluis: van bankieren naar wonen

Voor iedereen in Maassluis is het wel een bekende plek: De Uiverlaan met meerdere bankkantoren naast elkaar.

Locatie: Maassluis
Ontwikkelaar: Mahler Vastgoed Ontwikkeling BV en JURY! architecten
35 woningen
Oplevering: Prognose 2024

De Rabobank staat op de hoek, recht tegenover het winkelcentrum Koningshoek. Over twee jaar staat op deze hoek een kleinschalig appartementengebouw, met woningen in een betaalbaar segment.

Het logo van de Rabobank is inmiddels van de gevel verwijderd. Ook de muur waarin voorheen de pinautomaten zaten, is dichtgetimmerd. Het pand ziet er aan de buitenkant wat verlaten uit, maar leeg is het niet. We spreken er met projectontwikkelaar Twan Mahler en vastgoedontwikkelaar Wout Grote van Mahler Vastgoed Ontwikkeling (MVO). Twan vertelt: “Er zitten tijdelijke huurders in, om leegstand te voorkomen. Er zit nu een ‘Testen voor toegang’ punt, een kunstenares exposeert hier en iemand heeft hier een werkruimte om oude elektrische apparaten te repareren”. Langs de wanden staan stellages met daarin tientallen nostalgische TV toestellen.

Bankenstrook verkleurt in wonen

Aan de Uiverlaan zaten voorheen meerdere bankkantoren naast elkaar. Wout: “De eerste keer dat ik hier was, kwam ik het voormalige ING pand bezichtigen. Dat ging toen in de openbare verkoop en er was een open dag. Voor wat wij in gedachten hadden, was dit te klein, dus ik was er snel klaar. Toen ik weg reed viel mijn oog op het pand van de Rabobank. We hebben contact opgenomen en na een paar maanden was de overeenkomst rond.“ Het Rabobank pand is van het rijtje banken als laatste overgebleven en zal net als de andere kantoren gaan plaatsmaken voor woningen. Wout: “Met het winkelcentrum Koningshoek er recht tegenover, is er aan deze kant van de Uiverlaan meer ruimte voor woningbouw. De hele strook is straks van ‘commercieel’ naar ‘wonen’ verkleurd.”

De komende maanden zullen vooral in het teken staan van het zetten van procedurele stappen. Wout vertelt: “In het huidige bestemmingsplan is deze locatie op de hoek nog ingetekend met een commerciële functie. Om dit te wijzigen, hebben we bij B&W een principe verzoek ingediend. We hebben dit vooraf al met de gemeente besproken.” Daarnaast worden de plannen uitgewerkt voor de invulling. Twan vervolgt: “Het worden uitsluitend appartementen in het betaalbare segment. We hebben in eerste instantie gekeken naar kleine appartementen tot 50 m². Dicht in de buurt zijn ook zulke kleine appartementen gebouwd en die waren in no time allemaal verkocht. Maar op deze locatie wil de gemeente dit niet. We zijn nu de plannen aan het uitwerken voor maximaal 35 appartementen met oppervlaktes tussen de 60 en 70 m². Ieder appartement krijgt een eigen balkon en de appartementen op de begane grond een klein tuintje. Aan de straatkant komen zes lagen, aan de achterkant maximaal drie.” Wout vult aan: “We zijn nog met de gemeente in overleg over de verdeling koop en huur.”

Transformatie Maassluis Oud Pand Rabobank (1)

Het oude Rabobank pand (c) Mahler Vastgoed

Zoveel mogelijk lokaal

“We willen in deze fase ook de omwonenden betrekken, dus gaan het participatietraject opstarten. We lopen hierbij al een beetje vooruit op de nieuwe omgevingswet. Als je dit goed managet en duidelijke kaders stelt, haal je hier hele waardevolle input uit. Wij hebben er positieve ervaringen mee”, aldus Twan. Als alle vergunningen rond zijn en de procedures zijn doorlopen, zal het snel gaan. “De bouw zelf moeten we binnen een jaar kunnen starten en we hopen in 2024 te kunnen opleveren”.

Voor het uitwerken van de plannen en het ontwerp van de nieuw te bouwen appartementen, is MVO een samenwerking aangegaan met architectenbureau JURY!. “We wilden graag een bureau dat deze omgeving goed kent. De oprichter van het bureau is een echte Maassluizenaar. Ze werken naast de deur in Rotterdam met een jong, ambitieus team en de samenwerking gaat goed”, vertelt Twan. Wout vervolgt: “Er zijn al meerdere ideeën uitgewerkt. Dit werken we verder uit aan de hand van de uitkomsten van het participatietraject. Ook letten we goed op de duurzaamheidsaspecten. Het gebouw zal natuurlijk sowieso voldoen aan de energieprestatienormen: Het wordt gasloos en er komen zonnepanelen op het dak. En wat betreft de materialen: Voor de heipalen kijken we bijvoorbeeld naar de mogelijkheden met duurzaam betongranulaat.”

Transformatie Maassluis Twan Mahler Wout Grote Oude Bank

Twan Mahler en Wout Grote binnen in het oude pand (c) Sushilla Kouwen

Financiering niet complex

MVO maakt voor dit project voor de tweede keer gebruik van een financiering van de Transformatiefaciliteit. Twan: “De eerste financiering was voor ons project bij de voormalige gereedschapsfabriek in Delft. In dit project hebben we met meerdere projectontwikkelaars te maken en maakt de transformatie onderdeel uit van een groter plan voor gebiedsontwikkeling. Voor ons project in Maassluis ligt dit eenvoudiger. Het betreft immers een ‘stand alone’ pand, we weten nu hoe het werkt en de specialisten bij SVn weten goed wat er bij ons speelt. Het regelen van deze financiering was een heel soepel proces.”

Voordat Wout het bankkantoor afsluit, lopen we na ons gesprek nog een rondje door het pand, dat dateert uit 1974 en dat een jaar of vijf geleden nog is opgeknapt. In de dakconstructie zit veel staal verwerkt. Wout: “Dit kan weer worden hergebruikt. Is het niet hier op dezelfde locatie, dan zeker ergens anders”. Voor de verschillende spreekkamers zitten gloednieuwe glazen deuren in zwarte stalen omlijsting. “Deze zouden eigenlijk prima staan op ons eigen kantoor! Ik ga eens kijken wat we daarmee kunnen” sluit Twan af.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over dit project? Klik dan hier verder!

Transformatie Maassluis Oud Pand Rabobank

"We hebben al eens eerder een financiering aangevraagd en weten nu hoe het werkt. De specialisten bij SVn weten goed wat er bij ons speelt. Het regelen van deze financiering was een heel soepel proces.”

Twan Mahler

Ook samen investeren met maatschappelijke impact?

Duurzaam financieren met hoog maatschappelijk rendement

Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers. 

Ook samen impact maken
Doe jij mee?