Realisatiefonds Wec Wassenaar Panelen Klein

582 zonnepanelen op schooldak dankzij Realisatielening

In hun zoektocht naar externe financiering kwam de Wassenaarse Energie Coöperatie uit bij het Realisatiefonds. Met een Realisatielening legden ze een schooldak vol zonnepanelen.

Locatie: Wassenaar
Beheerder: WEC Wassenaar
582 zonnepanelen
Oplevering: 2022

Er liggen inmiddels 582 zonnepanelen op het dak van het Adelbert College, een middelbare school in Wassenaar. Edward Verschoor van de Wassenaarse Energie Coöperatie: “De school doet zelf al mee met de Schooldakrevolutie, een landelijk initiatief om lege schooldaken vol te leggen met zonnepanelen. Een deel van het dak was dus al bedekt. Wij konden de rest benutten.”

Realisatielening aanvragen

De coöperatie kreeg voor het project een Realisatielening uit het Realisatiefonds, dat SVn samen met Energie Samen, Rabobank, Triodos Bank en ASN Bank opzette. Lokale energiecoöperaties met een SCE- of SDE-subsidie kunnen een aanvraag voor financiering doen. Verschoor: “We werden goed begeleid door SVn en Energie Samen. Dat was fijn, want het waren best wat documenten die we moesten aanleveren voor de lening.”

Hoge opbrengst door goede zomer

Het project draait sinds juni 2022. “Door de goede zomer is de opbrengst hoger dan verwacht”, zegt Verschoor. “We keren eerst rendement uit aan leden van de coöperatie. Wat overblijft, stoppen we in nieuwe zonne- of windprojecten in de gemeente Wassenaar, uiteraard in overleg met onze leden.”

Op zoek naar daken van bedrijven

“We inventariseerden alle daken van bedrijven in Wassenaar voor nieuwe projecten”, vervolgt Verschoor. “Veel van deze daken zijn zeer geschikt vanwege de grootte en de ligging”. Er zijn al veel daken waar al zonnepanelen liggen. Dat is alleen maar goed nieuws, want hoe meer, hoe beter voor de energietransitie. "Maar de daken zijn nog lang niet ‘op’. In onze algemene ledenvergadering in 2023 maken we kenbaar wat het volgende project gaat zijn. Klaar zijn we voorlopig nog niet!"

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het Realisatiefonds? Lees dan hier verder.

Realisatiefonds Wec Wassenaar Panelen Klein

“Er liggen inmiddels 582 zonnepanelen op het dak van het Adelbert College.”

Edward Verschoor van de Energiecoöperatie WEC Wassenaar

Onze impact

Maatwerkoplossing voor transformatie en herontwikkeling.

Wilt u een gebouw aanpassen of de functie ervan veranderen? Soms ontbreekt het aan mogelijkheden om deze investering te financieren. Bijvoorbeeld omdat geldverstrekkers voorwaarden stellen waaraan u moeilijk kunt voldoen. Wij helpen u, samen met de overheid, graag met het realiseren van uw plannen.

SVn kijkt met andere ogen naar uw plannen. Hierbij kijken we niet alleen naar financieel rendement, maar ook naar maatschappelijk belang. En bieden hiermee ruimte voor vernieuwende en grensverleggende projecten.

Wij willen helpen om uw plannen te realiseren. Samen met u zoeken we naar een oplossing op maat. En naar de mogelijkheden om voldoende (bij) te financieren. Er zijn verschillende soorten financieringsvormen beschikbaar die passen bij uw plannen. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak.

Onze impact
Bekijk onze impact