Man Vader Kind Zoon Spelen Vliegtuigje Eettafel 665X436

Je klant wil graag hun huis verduurzamen

De Duurzaamheidslening

Wat als jouw klant een bijdrage wil leveren aan een groenere toekomst? Bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen of de woning te laten isoleren. Met de Duurzaamheidslening van SVn is dit mogelijk. Wil je je klant op de juiste manier verder helpen? Je vindt hier alle informatie over deze lening overzichtelijk op een rij.

Hoe zit de Duurzaamheidslening in elkaar? 

De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening die je klant kan inzetten voor het duurzaam maken of energiezuiniger maken van zijn of haar huis. Wat moet je als adviseur nog meer weten over deze lening? Lees verder voor een aantal punten die we hier voor je uitgelicht hebben of download hier het overzicht met alle productinformatie.

  • De Duurzaamheidslening is een persoonlijke lening en de looptijd van deze lening is tot € 7.499 tien jaar en vanaf € 7.500 vijftien jaar.
  • De hoogte van de lening wordt door de gemeente bepaald en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000.
  • Bij een persoonlijke lening dient een van de beide leningaanvragers jonger te zijn dan 76 jaar.
  • Iedere gemeente en provincie beslissen wie van de lening gebruik mag maken. Alleen met een toewijzing van de gemeente of provincie kan je klant de lening bij ons aanvragen.
  • Na de toewijzing van de gemeente of provincie, kan je klant een aanvraag doen. SVn doet vervolgens een krediettoets.
  • Voor het verstrekken van de lening wordt een bouwdepot geopend.
  • De lening wordt annuïtair afgelost. Afhankelijk van het bestedingsdoel en de persoonlijke situatie kan de rente in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.
  • De lening mag eerder boetevrij (gedeeltelijk) worden afgelost vanaf een minimumbedrag van € 250.

Productinformatie

Lees voordat je klant de Duurzaamheidslening aanvraagt, eerst alle voorwaarden hier na. De productspecificaties kunnen wijzigen als gevolg van bijvoorbeeld wet- en regelgeving en hier kunnen geen rechten aan verleend worden.

Weten wat er in de gemeente van jouw klant beschikbaar is?

Vul de woonplaatszoeker in om de mogelijkheden voor jouw klant te bekijken.

Fout bij het ophalen van de gemeenten. Probeer het later opnieuw.

Bezig met zoeken van leningen …

Fout bij het ophalen van de zoekresultaten. Probeer het later opnieuw.

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden

Er zijn geen leningen gevonden voor {{ loanPurposeLabel }} in gemeente {{ currentMunicipality }}.

{{ currentMunicipality }} biedt wel onderstaande leningen aan:

{{ filteredSearchResults.length }} resultaten gevonden.

{{ formatParticipantSubTitle(participant) }}

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn inkomen in combinatie met mijn lasten niet voldoende voor het afsluiten van een Duurzaamheidslening of Stimuleringslening?

Bij een aanvraag voor een lening heb je jouw inkomen aan ons doorgegeven. Wij beoordelen welk inkomen mee mag worden genomen in de berekening. We kijken zo of je voldoende ruimte hebt voor de lening die je aanvraagt. Jouw vaste lasten, zoals hypotheek of huur, (BKR) kredieten en eventuele alimentatie brengen wij op je inkomen in mindering. Daarbij hoort ook een bedrag voor levensonderhoud. Het bedrag voor levensonderhoud, dat in overleg met het Nibud is bepaald, is vastgelegd in de VFN-gedragscode.

Bij het beoordeling van de aanvraag houden wij ons aan de gedragscode consumptief krediet (VFN) voor verantwoorde kredietverstrekking; volgens die normen mogen wij geen rekening houden met de toekomstige energiebesparing of verlaging van de energienota. Ook speelt eventuele overwaarde geen rol bij de beoordeling, omdat het om een persoonlijke lening gaat en niet om een hypotheek. 

Wij willen voorkomen dat je meer schulden hebt dan je kunt betalen. Ook op dat punt beoordelen wij jouw aanvraag. Hiervoor gebruiken wij bijvoorbeeld deze regels, die bedoeld zijn om jou te beschermen:

- het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen;
- de gedragscode consumptief krediet (VFN);
- ons eigen kredietbeleid. 

Hoe berekent SVn of ik de gevraagde lening kan krijgen?

SVn doet een financiële toets om te bepalen voor welk leenbedrag je in aanmerking komt. Daarbij kijken we onder andere naar:

- Het inkomen
- Of je de maandlasten kan betalen
- Of er eventuele schulden of leningen zijn
- De waarde van de woning en/of de waarde van het huis dat verkocht wordt

Goed om te weten is dat de maximale lening nooit hoger kan zijn dan het bedrag dat vermeld staat op de toewijzingsbrief.

Voor welke maatregelen kan ik een lening aanvragen?

Jouw gemeente of provincie bepaalt de voorwaarden van de regeling. Informeer eerst bij je gemeente of provincie of jouw maatregelen in aanmerking komen voor een lening.

Ik heb de maatregelen al uitgevoerd, kan ik hiervoor alsnog een lening afsluiten?

Jouw gemeente of provincie bepaalt de voorwaarden van de regeling. Informeer bij je gemeente of provincie of je alsnog een lening kunt aanvragen voor deze maatregelen.

Bekijk alle veelgestelde vragen